Ενημέρωση με ένα κλικ

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ παλιά μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς

Η σύλληψη του τοξοβόλου ανοίγει ξανά τον φάκελο των Πυρήνων της Φωτιάς

Κύκλοι της ΕΛΑΣ, κάνουν λόγο, για επαγγελματικά ανοίγματα, με νόμιμες επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια, για πολλά μέλη της συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Συγκεκριμένα ένα από τα μέλη είναι φυσικοθεραπευτής ενώ δύο είναι ιδιοκτήτες εστιατορίου στον Πειραιά και πωλητές ανταλλακτικών μοτοσικλετών. Τέταρτο μέλος ασχολείται με οικοδομικές εργασίες και δύο είναι υπάλληλοι σε αλυσίδα αρτοποιείων. Άλλο μέλος είναι υπεύθυνος βιβλιοπωλείου ενώ ορισμένοι είναι ιδιοκτήτες μπαρ εντός κι εκτός της περιοχής των Εξαρχείων. 

Η πρόσφατη σύλληψη του 32χρονου «Τοξοβόλου» καθώς και δύο γυναικών στην Αγία Παρασκευή πριν από 15 ημέρες, δημιουργεί το ερώτημα, της επανεργοποιήσης των Πυρήνων της Φωτιάς, στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

Τα παλιά μέλη, βρίσκονται, στο μικροσκόπιο των αρχών, ύστερα από την ληστεία τράπεζας του «Τοξοβόλου», το περασμένο καλοκαίρι και σχεδίαζε νέο κύκλο ληστειών αλλά κι ενόπλων επιθέσεων χρησιμοποιώντας καταλύματα στον Αγιο Νικόλαο, στα Σεπόλια, στην Τρίπολη και στην Αρναία Χαλκιδικής.

H Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, είχε προχωρήσει σε τοποθετήσεις βομβών στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Άρεως, στον προαύλιο χώρο της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος, σε πολιτικά γραφεία, σε τράπεζες, σε φυλακές, σε δικαστήρια, σε οχήματα διπλωματών και άλλους στόχους. Επιπλέον η Συνωμοσία πραγματοποίησε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων στην Ελλάδα, στις πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας και σε διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες κρατών, όπως η Eurojust, Europol, στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Παράλληλα κρατούμενα μέλη της οργάνωσης στον Κορυδαλλό φέρεται να συμμετείχαν σε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο αλλά και σε απόπειρα αιματηρής επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και αναβίωσης άλλων ενόπλων οργανώσεων.

Η τελευταία ενέργεια της οργάνωσης υπήρξε, τον Μάρτιο του 2017, η αποστολή του δέματος-βόμβας στον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τελευταίο κείμενο ανάληψης της ευθύνης σημείωναν «με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας». Συμπληρώνοντας: «Ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ΣΠΦ είναι μια ιδέα και ότι η ιδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης».

Όμως, υπήρξαν εκμυστηρεύσεις κρατούμενων μελών της οργάνωσης με σημαντικό ρόλο ότι η «η Συνωμοσία έκλεισε τον ένοπλο κύκλο της και δεν πρόκειται να επανέλθουν με νέες επιθέσεις». Τα μέλη της οργάνωσης αποφυλακίστηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους εξ αυτών να διαθέτουν σημαντικό οικονομικό απόθεμα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ορισμένοι από τους αποφυλακισθέντες διατηρούν επαφές με εμπόρους καυσίμων στα δυτικά προάστια, άλλοι έχουν μπαρ στην Αγία Παρασκευή αλλά και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας κ.λπ. Χωρίς να υπάρχει κανένα δείγμα ότι πρόκειται για «εικονική» επαγγελματική δραστηριότητα που υποκρύπτει προσπάθεια επανόδου στο αντάρτικο πόλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παρά την ανάρτηση του «Τοξοβόλου», στην οποία παραδεχόταν η σχέση του με τους Πυρήνες της Φωτιάς, ουδέποτε η δράση του συνδέθηκε δικαστικώς με τη δράση της οργάνωσης, όπως κι άλλων 6-7 ακόμη ατόμων που είχαν προχωρήσει σε ληστείες τραπεζών στη Βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι πλέον είναι κι αυτοί εκτός φυλακής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει