Ενημέρωση με ένα κλικ

Μεταναστευτικό: Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο

Έντονο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θέλει να θέσει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά για το προσφυγικό.

Πιο αναλυτικά, με τροπολογία που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή συστήνεται για πρώτη φορά Μητρώο Μελών ΜΚΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εν λόγω Οργανώσεις βγαίνουν από το καθεστώς ανωνυμίας, αποκτούν «ονοματεπώνυμο» και αναγκάζονται να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία πιστοποίησης. Παράλληλα, προβλέπεται ο ορισμός Ειδικού Γραμματέα ΜΚΟ ο οποίος θα επιληφθεί του Μητρώου. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στον χώρο των ΜΚΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αφού επιχείρησε να εμφανίσει ως υποκινούμενες τις αντιδράσεις και την κραυγή αγωνίας των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, «έδειξε» ως δύναμη «υποκίνησης» τις ΜΚΟ.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, πως με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

 

Πιστοποίηση

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει