Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωσή του

SOS

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που εκδηλώθηκε στην κινέζικη πόλη Ουχάν.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, έχουν φθάσει τους 170, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία και την ραδγαία εξάπλωση του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν εξέδωσε ταξιδιωτική ανακοίνωση. 

Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται, οι ψευδείς πληροφορίες, που συχνά παραπλανούν και τρομοκρατούν τον κόσμο.

Από «φάρμακα» μέχρι εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις» που επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο σε όλον τον κόσμο.

Αν κρατάς τον λαιμό σου υγρό, δεν θα μολυνθείς

Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Εκεί αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.

Πτώματα στους δρόμους της Κίνας

Μια φωτογραφία κυκλοφορεί σε πολλές σελίδες στο Facebook (κυρίως αραβόφωνες) και δείχνει πολλούς ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος υπό τη λεζάντα «Η Κίνα τώρα». Η φωτογραφία κυκλοφόρησε τις πρώτες ημέρες της επιδημίας. Στην πραγματικότητά χρονολογείται από το 2014 και δεν έχει τραβηχθεί καν στην Κίνα: πρόκειται για μια καλλιτεχνική παράσταση στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

Ο νέος κοροναϊός είναι μετάλλαξη της λύσσας

Ξανά στο Facebook, πολλές σελίδες υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός της πόλης Ουχάν δεν είναι παρά μια μετάλλαξη του ιού της λύσσας και ότι προέρχεται από νυχτερίδες που φαγώθηκαν από ανθρώπους. Όπως εξήγησαν οι αρχές των Φιλιππίνων αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η λύσσα (που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και ο κοροναϊός (που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα)) είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί. Επιπλέον, μολονότι υπάρχει η υποψία ότι ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα, δεν είναι βέβαιο προς το παρόν από ποιο είδος και πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Ένας άνθρωπος λιποθυμά λόγω του κοροναϊού

Δύο βίντεο που είχαν χιλιάδες θεάσεις στο Facebook και το YouTube δείχνουν έναν άνδρα που καταρρέει σε μια σκάλα, στη Σρι Λάνκα, αφού «μολύνθηκε» από τον ιό. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η ασθένεια του ανθρώπου αυτού δεν έχει καμία σχέση με τον κοροναϊό και ότι λιποθύμησε λόγω υπερκόπωσης.

Η Αυστραλία απαγόρευσε την πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες λόγω της επιδημίας

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα φωτομοντάζ που δείχνει μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας του Κουίνσλαντ απαγόρευσε τα ταξίδια στην Κίνα αλλά και σε κοινότητες και ζώνες της Αυστραλίας όπου ζουν πολλοί Κινέζοι. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει