Ηράκλειο: Σε 209 ανέρχονται οι νέες αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια του νομού
Επιχειρήσεις διάσωσης από το Λιμενικό και τη FRONTEX σε τέσσερα περιστατικά – Ασφυκτική πίεση στις υποδομές φιλοξενίας του λιμανιού.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαχείριση της κατάστασης στο Ηράκλειο, μετά την άφιξη 209 αλλοδαπών στα νότια παράλια του νομού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνολικά τέσσερα σκάφη εντοπίστηκαν νότια των Καλών Λιμένων στον δήμο Φαιστού, έπειτα από επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό τους από μη επανδρωμένο εναέριο μέσο της FRONTEX.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX προχώρησαν άμεσα σε επιχειρήσεις διάσωσης. Τα περιστατικά καταγράφηκαν διαδοχικά, με τις ομάδες των μεταναστών να αποτελούνται από 54, 49 και άλλους επιβαίνοντες στις λέμβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των 209 ατόμων είναι άνδρες, ενώ ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται επτά γυναίκες και τέσσερα παιδιά, ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών.
Οι διασωθέντες μεταφέρονται στον λιμένα Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο κτίριο του παλιού Ψυγείου. Η κατάσταση στις υποδομές φιλοξενίας κρίνεται πλέον οριακή, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο διαμένουν ήδη 358 άτομα από προηγούμενα περιστατικά, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.