Διπλή τραγωδία στο Αιγαίο: 12 νεκροί, ανάμεσά τους ένα βρέφος, σε Λέσβο και Σάμο
Εννέα διασώσεις και συλλήψεις μετά την ανατροπή σκαφών που μετέφεραν μετανάστες – Αυστηρό μήνυμα κατά των κυκλωμάτων διακίνησης από τον Βασίλη Κικίλια.
Μία διπλή τραγωδία εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Βόρειο Αιγαίο, με τον απολογισμό των νεκρών από τα δύο απανωτά ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο να ανέρχεται σε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος. Η φράση-κλειδί για την υπόθεση είναι η διακίνηση μεταναστών, καθώς οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την εγκληματική δράση κυκλωμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Στη Σάμο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, μετά την ανατροπή ταχύπλοου σκάφους 3,7 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το σκάφος εντοπίστηκε αρχικά από τουρκική ακταιωρό και εν συνεχεία από πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης. Από την ανατροπή έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ 14 κατάφεραν να διασωθούν. Στην επιχείρηση συνδράμουν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ναυαγοσωστικό και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Λίγο νωρίτερα, ένα ακόμη πολύνεκρο ναυάγιο είχε συγκλονίσει τη Λέσβο, στην περιοχή της Αγριλιάς. Ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας ανετράπη κατά τη διάρκεια καταδίωξης, έπειτα από πρόσκρουση σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν οι σοροί τεσσάρων ανδρών, μίας γυναίκας και ενός βρέφους. Οι οκτώ διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», ενώ συνελήφθη ένας 37χρονος Τούρκος υπήκοος, φερόμενος ως ο διακινητής και χειριστής του σκάφους.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, καταδικάζοντας τους «αδίστακτους διακινητές» που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για το κέρδος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος με ανάρτησή του έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής, χαρακτηρίζοντας τους διακινητές «στυγνούς εγκληματίες».