Ενημέρωση με ένα κλικ

Πιερρακάκης: Οι νέες ταυτότητες θα μπορούν να βρίσκονται στα smartphones μέσω εφαρμογής

Τη δυνατότητα εγκατάστασης της νέας ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας στα smartphones μέσω εφαρμογής, ώστε να μπορεί ο κάτοχος να την χρησιμοποιήσει ανά πάσα χρονική στιγμή, εξήγγειλε ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες προς τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

«Θα κουβαλάς την ταυτότητά σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης (…) Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής» ανέφερε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές.

«Η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την τράπεζα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει διατηρήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε και σειρά πραγμάτων, όπως τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του. Ωστόσο, είπε, πως απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα και για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό. Επίσης, στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη, ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας.

Πιθανή νέα μείωση στα δεδομένα

Για τα τιμιλόγια στα πακέτα δεδομένων ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Δεκέμβριο έγινε μια πρώτη κίνηση από τις εταιρείες και η πληροφόρηση που έχει, είναι ότι θα κάνουν και πρόσθετες κινήσεις. «Είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, δεύτερον η φορολογία και τρίτον οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες».

«Θέλουμε να δούμε να μειώνεται το κόστος, το ζητήσαμε από τους παροχής αλλά είναι δουλειά της αγοράς. Με δέομε ότι κάνουμε κινήσεις που δείχνουμε από κινήσεις που δείχνουν ότι ακούμε την αγορά λέμε ότι θα θέλαμε πρόοδο γιατί το ζητά ο καταναλωτής και ο πολίτης» τόνισε.

Κινέζικες επενδύσεις για τα δίκτυα 5G

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνουν κινεζικές επενδύσεις στο 5G και ότι δεν έπρεπε ο πρωθυπουργός να δεσμευθεί στον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται περί κινεζικών ή σουηδικών επενδύσεων, αλλά τις επενδύσεις τις κάνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

«Το ερώτημα είναι τι αγοράζουν οι πάροχοι: Θα πάρουν κεραία σουηδική; φινλανδική; κινεζική; Δεν υπάρχει λόγος περί κινεζικών επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι αυτό που είπε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας όπως το 4G δίκτυο, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών.

«Θα δούμε τις αποφάσεις της ΕΕ, έχουμε και μια υφιστάμενη πραγματικότητα στο τι χρησιμοποιεί το 4G, και στη βάση αυτή θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή θέση» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει