Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 30 οι θάνατοι και 324 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για την έξαρση της λοίμωξης – Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται πλέον ως «υψηλού κινδύνου»
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την έναρξη της περιόδου επιτήρησης έως και τις 9 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 324 εγχώρια κρούσματα στην Ελλάδα. Από το σύνολο των ασθενών, οι 217 εμφάνισαν σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, ενώ 30 άνθρωποι, όλοι ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους.
Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν στα αρχεία του οργανισμού 34 νέα περιστατικά. Ο ιός έχει εντοπιστεί σε 73 δήμους σε 22 περιφερειακές ενότητες, με την περιφέρεια Αττικής να παρουσιάζει φέτος ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία, υπερβαίνοντας τα επίπεδα προηγούμενων ετών.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μια λίστα με δήμους «υψηλού κινδύνου», όπου, παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη κρούσματα σε ανθρώπους, τα γεωμορφολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, το Ίλιον, η Καλαμαριά και ο δήμος Τήνου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εξάπλωση του ιού είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια, γι’ αυτό και συστήνεται η αυστηρή τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε ολόκληρη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφεται φέτος και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Σερβία και η Κύπρος.
