Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη: Σε επιφυλακή οι αρχές για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026
Αυστηροί περιορισμοί και απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες δάση και δασικές εκτάσεις του νησιού λόγω του δείκτη επικινδυνότητας 4.
Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται ολόκληρη η Κρήτη για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, καθώς ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείχνει κατηγορία κινδύνου 4, που αντιστοιχεί σε πολύ υψηλό επίπεδο απειλής.
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης έχει ήδη θέσει σε πλήρη ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα του μηχανισμού, προχωρώντας στην κινητοποίηση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Παράλληλα, βάσει της υπ’ αριθμόν 9/24 Πυροσβεστικής Διάταξης, επιβάλλονται αυστηρά απαγορευτικά μέτρα σε όλη την περιφέρεια.
Ειδικότερα, απαγορεύεται ρητά η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και βοσκοτόπων, η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για οποιαδήποτε εκδήλωση, το κάπνισμα σε κυψέλες, η εκτέλεση θερμών εργασιών, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, καθώς και η χρήση πυροτεχνημάτων και αερόστατων. Επιπλέον, τίθενται σε ισχύ απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές και μονοπάτια, όπως το δάσος Σύμης στο Ηράκλειο, το φοινικόδασος Βάι στο Λασίθι, το φαράγγι των Μύλων στο Ρέθυμνο και τα μονοπάτια του Ε4 στα Χανιά, με στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων από τον επαπειλούμενο κίνδυνο.
