Πάνω από 2 ευρώ το λίτρο τα καύσιμα με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση της επιδότησης
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία, ενώ το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.
Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκει τους οδηγούς αντιμέτωπους με τσουχτερές τιμές στα καύσιμα, καθώς τόσο η αμόλυβδη όσο και το πετρέλαιο κίνησης παραμένουν πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Παρά την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent στα 88 δολάρια το βαρέλι, η αγορά αναμένει με αγωνία τις κυβερνητικές αποφάσεις για μια ενδεχόμενη παράταση της επιδότησης στο diesel, προκειμένου να αποτραπούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας τα μέτρα στήριξης των προηγούμενων μηνών, όπως την επιδότηση των 20 λεπτών τον Απρίλιο και τον Μάιο, και των 15 λεπτών τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τα διυλιστήρια, η πτώση της διεθνούς τιμής του Brent αρχίζει δειλά-δειλά να περνά στη λιανική. Ενδεικτικά, η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου κίνησης υποχώρησε από 1,46 ευρώ το λίτρο στις 25 Αυγούστου στα 1,41 ευρώ, ενώ η αμόλυβδη παραμένει σταθερή στα 1,49 ευρώ.
Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, σημειώνει ότι το πετρέλαιο κίνησης αντιδρά ταχύτερα στις διεθνείς διακυμάνσεις, ενώ εκτιμάται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο το diesel θα πωλείται ξανά φθηνότερα από την αμόλυβδη, πλησιάζοντας ή και πέφτοντας κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η εικόνα παραμένει δύσκολη, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 2,03 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 2,04 ευρώ, ενώ στα νησιά το κόστος αγγίζει ακόμη και τα 2,28 ευρώ το λίτρο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το ertflix.gr ή ακούστε το ertecho.gr.