Όριο 15 ετών στα social media προτείνει ο Παύλος Μαρινάκης για την προστασία των ανηλίκων
Στόχος η δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών μέσω νέων θεσμικών παρεμβάσεων.
Την καθιέρωση ορίου ηλικίας 15 ετών για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με στόχο την προστασία τους από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Σε άρθρο του στο «Liberal», ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει την ανάγκη για θέσπιση κανόνων και ορίων, τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση για μια πανευρωπαϊκή «ψηφιακή ενηλικίωση» έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη 13 κρατών-μελών.
Η πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 οι πλατφόρμες θα φέρουν την ευθύνη για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών, αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της κριτικής σκέψης, της ανάγνωσης και της γραφής, παραθέτοντας το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία στρέφεται ξανά στα έντυπα βιβλία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερβολικής ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση. Παράλληλα, υλοποιείται το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για μαθητές 12 έως 18 ετών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ζήτημα της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Ο κ. Μαρινάκης διευκρινίζει πως η πρότασή του για ταυτοποίηση των χρηστών δεν περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά στοχεύει στην άρση της ατιμωρησίας. Προτείνει τη δυνατότητα αποκάλυψης της πραγματικής ταυτότητας ενός προφίλ μόνο κατόπιν δικαστικής εντολής, σε περιπτώσεις διάπραξης σοβαρών αδικημάτων. «Το ζητούμενο δεν είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από την ψηφιακή εποχή, αλλά να τα βοηθήσουμε να μπουν σε αυτήν με γερές βάσεις», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.