Αγρότες: Κύμα κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα με αιχμή τις πληρωμές και το κόστος παραγωγής
Μηχανοκίνητες πορείες και συλλαλητήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα, Χανιά, Θεσσαλονίκη και Μεσσηνία – Τι απαντά ο υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς για τις ενισχύσεις.
Στον δρόμο βγήκαν ξανά οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για το υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, αλλά και τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχων από την ΑΑΔΕ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι παραγωγοί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.
Στη Λάρισα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, περίπου 30 τρακτέρ και δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, ενώ ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Χανιά, Θεσσαλονίκη και Μεσσηνία. Οι αγρότες ζητούν την καταβολή των οφειλόμενων επιδοτήσεων, ενίσχυση για τους παραγωγούς μηδικής και τριφυλλιού που επλήγησαν από τα μέτρα για την ευλογιά, καθώς και ουσιαστικά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας. Στα Χανιά, μάλιστα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο της ΔΟΥ, ενώ στα Μάλγαρα η αστυνομία ανέκοψε την πορεία των τρακτέρ προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών.
Από το Μέτσοβο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δεν διατέθηκαν στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας λόγω εντοπισμένων προβλημάτων, θα διοχετευθούν σε μικρά δημόσια αρδευτικά έργα. «Κάθε ευρώ των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να πηγαίνει στους πραγματικούς δικαιούχους», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, υποσχόμενος παράλληλα σημαντικές πληρωμές άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος Ιουνίου για οικολογικά σχήματα και συνδεδεμένες ενισχύσεις.