Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταμορφώνονται με τεχνητή νοημοσύνη και σύγχρονα οπλικά συστήματα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναλύει τη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εστιάζοντας στην τεχνολογία, τις φρεγάτες Belharra και το πρόγραμμα "Ασπίδα του Αχιλλέα".
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας μετατρέπονται σε μια νέα μηχανή γνώσης, επεξεργασίας δεδομένων και ασφάλειας, μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας την κυριαρχία και την ασφάλεια κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Αυτή η ριζική μεταμόρφωση τονίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Εστιάζοντας στα οπλικά συστήματα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη φρεγάτα «Κίμων», χαρακτηρίζοντάς την ως ένα εξαιρετικά σημαντικό σύστημα με τεράστιες δυνατότητες. Οι τέσσερις φρεγάτες Belharra, όπως εξήγησε, θα φτάσουν στο επίπεδο Standard 2++ και θα φέρουν στρατηγικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του νέου πυραύλου ELSA. Σταδιακά, ο πύραυλος αυτός και οι ανάλογοι εκτοξευτές Silver 70 θα τοποθετηθούν και στις τέσσερις φρεγάτες, καθιστώντας τις, σύμφωνα με τον υπουργό, τις ισχυρότερες στον πλανήτη. “Ακούγεται υπερβολικό. Σας διαβεβαιώ δεν είναι υπερβολικό. Είναι ακριβώς έτσι. Άρα λοιπόν, μιλάμε για κυριολεκτικά μια άλλη εποχή άπειρων δυνατοτήτων”, τόνισε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι ο συμβολισμός της τρέχουσας περιόδου είναι η πλήρης μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, με την είσοδο σε μια τελείως διαφορετική εποχή. Σχετικά με το νομοθέτημα για τη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίστηκε μια νοοτροπία που κινδύνευε να μετατρέψει τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων σε “ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80”, προτάσσοντας τη νέα εποχή. Παραδέχτηκε την ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων, όπως ο υπερβολικός αριθμός αξιωματικών σε σχέση με τους υπαξιωματικούς και οι απαρχαιωμένες δομές, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον με τη νέα δομή.
Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος δωδεκαετίας με ολιστική προσέγγιση, γνωστό ως “Ασπίδα του Αχιλλέα”, και την “Ατζέντα 2030” ως το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να υπερέχει ή να ανατρέψει ισορροπίες, αλλά να αποτρέψει οποιονδήποτε σκέφτεται να αναθεωρήσει Συνθήκες ή να απειλήσει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η φιλοδοξία είναι η δημιουργία των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία του Ελληνισμού, διασφαλίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο υπουργός δήλωσε ότι η ‘Αγκυρα δεν έχει λόγο να εκνευρίζεται, καθώς η Ελλάδα δεν απειλεί, ούτε ζητά αναθεώρηση Συνθηκών, αλλά εξοπλίζεται για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. “Δεν απειλεί η Ελλάδα την Τουρκία. Το ανάποδο συμβαίνει”, υπογράμμισε. Κατέληξε λέγοντας ότι οι ελληνικοί εξοπλισμοί προσδίδουν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις ή εκβιασμούς.
