Ενημέρωση με ένα κλικ

Για 20η μέρα συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη – Πάνω από 16.500 δονήσεις

Στην περιοχή επιχειρεί και το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ για περαιτέρω μελέτες.

Συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τους συνεχείς σεισμούς για 20η ημέρα, οι Κυκλάδες με την Ανάφη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Οι κάτοικοι των νησιών Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Παρά την έντονη σεισμική ακολουθία, δεν φαίνεται έχει καταγραφεί κύριος σεισμός μέχρι στιγμής, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 16.500 σεισμικές δονήσεις. Στην περιοχή επιχειρεί και το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ για περαιτέρω μελέτες.

Οι διαφωνίες των ειδικών

  • «Η μετατόπιση του νησιού με τα 4 εκατοστά έχει τελειώσει εδώ και έναν μήνα», δήλωσε στο Σκάι ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, απαντώντας στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, που είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από την είσοδο μάγματος.
  • «Δεν είναι απίθανη μια έκρηξη σε ένα από τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χρονική πρόβλεψη», ανέφερε σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Συνολάκης.
  • «Έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές σμηνοσειρές μετά από έναν πολύ μεγάλο σεισμό, αλλά δεν έχουμε ξαναζήσει σμηνοσειρές τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας με τέτοιο μέγεθος σεισμών και συχνότητας σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον», δήλωσε, μιλώντας στο Σκάι η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού, η οποία εξήγησε: «Η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1956)». Όλα αυτά δε, την ώρα που -μετά την Αμοργό και τη Σαντορίνη- και η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι θα ήταν «ευτυχές» αν σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, ενώ η πιθανότητα για σεισμό 7 Ρίχτερ θεωρείται «πάρα πολύ μικρή».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη

Μετά την Αμοργό και η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων στο τόξο της φωτιάς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Ειδικότερα, οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες συνεχίζονται και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, ο γγ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

Η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ανάφη, θα ισχύσει έως και τις 13 Μαρτίου 2025.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com