Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι υποχρεωτικές αλλαγές σε όλα τα αυτοκίνητα

Υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποσκοπεί στην αύξηση της οδικής ασφάλειας θέτοντας υποχρεωτικές αλλαγές σε όλα τα αυτοκίνητα μέσω των  νέων συστημάτων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν όσα από αυτά θα πωλούνται στην Ε.Ε. από τις 7 Ιουλίου 2024. Ένα από τα βασικά συστήματα που προβλέπει ο Κανονισμός είναι το Intelligent Speed Assist (ISA), το οποίο θα ενημερώνει τον οδηγό όταν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας.

Ο Κανονισμός ορίζει τέσσερις επιλογές προειδοποίησης του οδηγού από τις οποίες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επιλέξουν μία από αυτές για την ενσωματώνουν στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων τους.

Αυτές είναι:

  • κλιμακωτή ακουστική προειδοποίηση, και κλιμακωτή προειδοποίηση δόνησης, απτική ανατροφοδότηση μέσω του πεντάλ επιτάχυνσης και λειτουργία ελέγχου ταχύτητας.
  • Οι δύο πρώτες επιλογές παρέχουν μόνο προειδοποιήσεις (πρώτη οπτική και, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον οδηγό, καθυστερημένη ακουστική/δονητική προειδοποίηση), οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερες σε διάρκεια για να μην υπάρχει ενόχληση του οδηγού.
  • Η τρίτη βασίζεται στη δύναμη ανάδρασης του δεξιού πεντάλ, δηλαδή θα ωθήσει απαλά το πόδι του οδηγού προς τα πίσω για να τον βοηθήσει να μειώσει την ταχύτητα του οχήματος. Αυτός, μπορεί να αγνοήσει την προτροπή του συστήματος ISA πατώντας περισσότερο το πεντάλ εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Το σύστημα θα λαμβάνει δεδομένα τόσο από το GPS όσο και από την κάμερα ανάγνωσης ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παρέχουν στον οδηγό τη δυνατότητα απενεργοποίησης του συγκεκριμένου συστήματος κατά τη διαδρομή. Όμως, θα πρέπει να τίθεται ξανά σε λειτουργία αυτόματα κάθε φορά που αυτός ξεκινά για μια νέα μετακίνηση.

 

newsauto.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει