Ενημέρωση με ένα κλικ

Βίντεο – σοκ από την πτώση του αεροσκάφους / Αγωνία για το επικίνδυνο φορτίο

Πυροτεχνουργοί και ειδικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ελέγχουν το σημείο πτώσης του Antonov έτσι ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για περαιτέρω έρευνες από ΕΜΑΚ και πυροσβεστική. Η έντονη θερμότητα και η λευκή ουσία που ανησυχεί τις Αρχές. Το βράδυ του Σαββάτου (16/7), λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov n-12 ουκρανικής κατασκευής, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία προς την Ιορδανία, κατέπεσε σε περιοχή ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας.

 

 

Κάτοικοι της περιοχής είδαν μια πύρινη «σφαίρα» να πέφτει από τον ουρανό και μια τεράστια έκρηξη τη στιγμή της πρόσκρουσης, με τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο να είναι συγκλονιστικά.

Εκρήξεις όλη τη νύχτα στην Καβάλα

Στην περιοχή σήμανε συναγερμός, ενώ υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου Παγγαίου. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε αγωνία για το είδος του φορτίου του αεροσκάφους, καθώς ακολούθησε σωρεία εκρήξεων ενώ οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο σημείο ήταν τεράστιες.

Είναι ενδεικτικό πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν για να μην επεκταθεί η φωτιά που άναψε από την πτώση του αεροσκάφους, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν παρά μόνο σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

 

 

Πυροτεχνουργοί και drones στις έρευνες

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

 

 

Ο λόχος Βιολογικής Άμυνας στις έρευνες

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκαλείτη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο τύπος του φορτίου των πυρομαχικών παραμένει άγνωστος. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ορθά δεν είχε δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές το φορτίο καθώς το αεροπλάνο θα έκανε απλή διέλευση από το FIR Αθηνών και δεν είχε την υποχρέωση να προχωρήσει σε δήλωση των όσων μεταφέρει. Αυτό, θα έπρεπε να το κάνει στον τελικό προορισμό του που ήταν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ιορδανία.

Η τελευταία πληροφορία, που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Open, αναφέρει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει αίτημα για συνδρομή του λόχου Πυρηνικής και Βιολογικής Άμυνας στις έρευνες. Το αίτημα προφανώς και θα ικανοποιηθεί, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό οι χημικοί και ειδικοί του Ελληνικού Στρατού να διαπιστώσουν την ουσία που περιλάμβανε το φορτίου του αεροπλάνου.

 

ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ ENA CHANNEL

ΒΙΝΤΕΟ: NEWSBOMB

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει