Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονωϊός: Άρση μέτρων – Mε μάσκα και τον Μάιο και χώρις πιστοποιητικό

Σε… ρυθμό απελευθέρωσης αρχίζει να μπαίνει ξανά η χώρα μας, καθώς η βελτίωση της πανδημίας φέρνει προσωρινό «πάγωμα» μέτρων και μια αισιοδοξία για πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για ανακοινώσεις -μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες- σχετικά με τον… οδικό χάρτη των μέτρων που θα ισχύσουν μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι έως και την Πρωτομαγιά ισχύουν ακριβώς όσα μέτρα ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Μετά την Πρωτομαγιά, όμως, θα… φεύγουν από τη μέση σταδιακά περιορισμοί που βέβαια είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται να «ζορίσει» ξανά η πανδημία το σύστημα Υγείας.

«Τέλος» το πιστοποιητικό

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν προ Covid, γιατί η Covid είναι ακόμα εδώ. Απλώς από τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση στα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, αν εξαιρέσουμε τη χρήση μάσκας», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και πρόσθεσε πως ό,τι εξετάζεται αφορά κατ’ αρχάς ένα πιο συνολικό πλαίσιο πρόσβασης σε δραστηριότητες και χώρους, «ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, την αναστολή της χρήσης του πιστοποιητικού, για αρχή, σε υπαίθριους χώρους.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κατάργηση, καθώς από τον Σεπτέμβριο όλα τα μέτρα που θα «παγώσουν» για την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν. «Ο,τι ακούσετε σχετικά με άρση μέτρων θα έχει να κάνει με αναστολή και πλήρη επανεξέταση. Γιατί αυτή τη η στιγμή, η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας -αναφέρομαι στο ECDC και στον ΕΜΑ- είναι ότι ο κορονοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν».

Μένει η μάσκα

Οσον αφορά στη μάσκα, τα βήματα θα είναι πιο προσεκτικά, με τον κ. Πλεύρη ουσιαστικά να προαναγγέλλει ότι η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει. «Είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός, ο οποίος έχει να κάνει πλέον με τους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. Οπότε, στη μάσκα μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνουν γρήγορες κινήσεις», επεσήμανε συγκεκριμένα.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της απελευθέρωσης των περιορισμών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται στις αρχές Μαΐου. «Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ολες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως το κατά πόσο πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Αυτό είναι το κριτήριο δηλαδή, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα. Για ποιο λόγο; Γιατί υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα “φωτεινό παράθυρο” ως προς την πανδημία», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Συστάσεις

Οσον αφορά στον εορτασμό του Πάσχα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα γίνει στο… χωριό και θα πραγματοποιηθεί κανονικά η περιφορά του Επιταφίου. Δεν θα ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες σε σχέση με ό,τι γενικά ισχύει σήμερα. «Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες συστάσεις, αλλά δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς που θα αφορούν, για παράδειγμα, στον αριθμό των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι από τη στιγμή που λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Θα ήταν παράλογο», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Πληροφορίες από Newsique και Ελεύθερο Τύπο

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει