Ενημέρωση με ένα κλικ

Απεργία: «Πάνω από 90% της εστίασης κατέβασε ρολά»

Πάνω από 90% κυμάνθηκε η συμμετοχή των επαγγελματιών της εστίασης στην χθεσινή απεργία του κλάδου σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ενω σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έφτασε το 100%.

Οι επιχειρηματίες – που διαδήλωσαν κατά των νέων περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους – καθώς θεωρούν πως πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό κτύπημα στον κλάδο τους- πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με τους συγκεντρωμένους να αντιδρούν κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη που βρέθηκε εκείνη την ώρα εκεί. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσφατα είχε κάνει δηλώσεις μιλώντας για «αχαριστία» του κλάδου.

Στη συνέχεια, πάντως, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι απεργοί άκουσαν τα όσα είχε να τους πει ο κ. Γεωργιάδης.

Ψήφισμα στου Μαξίμου

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, οι διαμαρτυρόμενοι επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι: «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντάς μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι η απεργία προκυρήχθηκε με τα παρακάτω αιτήματα:

1. Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

2. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

3. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

4. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

6. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

7. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

8. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

9. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει