Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης διεκδικούν οι εργάτες της Μανωλάδας
Οι αλλοδαποί εργάτες γης απέκτησαν συνδικαλιστική οργάνωση και διεκδικούν οργανωμένα καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης διεκδικούν οι αλλοδαποί εργάτες στα ματωμένα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαΐας, όπου τον Απρίλιο του 2013 στην Μανωλάδα, φραουλοπαραγωγοί είχαν πυροβολήσει με κυνηγετικές καραμπίνες τους εργάτες που εργάζονταν στις καλλιέργειές τους.
Σήμερα, οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που αναγκάζονται να μένουν εξαθλιωμένα σε αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς προστατευτικά μέσα και να περπατάνε ως και 6 χιλιόμετρα για να βρεθούν στο χωράφι, απέκτησαν συνδικαλιστική οργάνωση βάζοντας τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους.
Οι εργοδότες φραουλοπαραγωγοί είναι σε αναμμένα κάρβουνα λόγω τις ευπάθειας του προϊόντος, το οποίο, έτσι και δεν φύγει για έξω εγκαίρως, (κυρίως για τη Ρωσία), υποβαθμίζεται και προωθείται για μαρμελάδα στην εσωτερική αγορά και στην μισή τιμή.
Σύμφωνα με το thebest.gr, οι εργάτες γης πλέον κλείνουν δουλειές όχι κατά μόνας όπως παλιά, αλλά σε οργανωμένες ομάδες και μεταξύ των όρων που θέτουν και τους οποίους δεν διαπραγματεύονται, είναι η αμοιβή τους 4 ευρώ την ώρα, η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε παραπήγματα με μουσαμάδες και άλλα επικίνδυνα υλικά, η λήψη μέτρων υγιεινής και η μεταφορά τους όχι σε καρότσα, αλλά σε οχήματα -τουλάχιστον- με σκεπή.
Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι εργάτες για να τους φτιάξουν τουαλέτες
Ο ξεσηκωμός των εργατών έχει ήδη οδηγήσει διάφορους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τις χωροθετήσεις για δημιουργία WC και άλλων εγκαταστάσεων καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το «δεν δουλεύω» σε μια κρίσιμη περίοδο.
Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας με την οποία αντιμετωπίζουν τους εργάτες γης οι φραουλοπαραγωγοί με τις «ευλογίες» του κράτους, είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και αριθμοί καταγεγραμμένων εργατών γης! Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινότητας, των οποίων οι μαρτυρίες ποικίλλουν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 έως 10.000 εργάτες γης στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της φράουλας.
Όλο το εργατικό κίνημα, όπως στάθηκε στο πλευρό των διανομέων της e-food, οφείλει να υπερασπιστεί και το δίκιο των εργατών γης που ζουν εξαθλιωμένα σε παραπήγματα.