Ενημέρωση με ένα κλικ

Προκαλεί η Τουρκία – 3 πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σκηνικό έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο

Το κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία δεν έχει τέλος. Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρα επιμένει στη στάση της.

Όχι μόνο παρέτεινε τη Navtex που είχε εκδώσει για την ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, αφού επιμένει να ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι… υφαλοκρηπίδα της!

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης (06.10.2021) τρία πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες και μια κορβέτα. Σύμφωνα μάλιστα με το ΣΙΓΜΑ, τα τρία πολεμικά δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει!

Σημειώνεται ότι το Nautical Geo είναι πλέον αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι αφενός να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει τους χάρτες της για αναβίωση της “γαλάζιας πατρίδας”.

Κυπριακές πηγές κάνουν λόγο για “κανονική πειρατεία”, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Εντός της ελληνικής ΑΟΖ διεξάγεται από χθες (06.10.2021) η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, την Τετάρτη, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More