Ενημέρωση με ένα κλικ

Άρση lockdown: 29η Μαρτίου ή 5 Απριλίου;

Καθοριστική φαίνεται να είναι αυτή η εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας έτσι ώστε οι επιστήμονες να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Από σήμερα  γίνεται  το επόμενο  βήμα μικρής «χαλάρωσης» κάτι το οποίο αποφασίστηκε από την ομάδα επιστημόνων και λοιμοξιολόγων. Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής ανεβάζουν ρολά από σήμερα πάντα όμως υπό την σκέπη αυστηρών υγειονομικών κανόνων και αποκλειστικά με ραντεβού. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στα προαναφερθέντα καταστήματα στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033 χωρίς να υπάρχει περαιτέρω περιορισμός μετακίνησης από δήμο σε  δήμο.

Επιπλέον ανοιχτοί θα είναι από σήμερα  και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο  έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 χωρίς όμως την δυνατότητα μετακίνησης με  αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα,  στα δημόσια πάρκα έως 3 άτομα με εξαίρεση τις οικογένειες  και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Καταληκτικά, από σήμερα είναι επιτρεπόμενη  η ερασιτεχνική αλιεία για κατοίκους  παραθαλάσσιων  δήμων  με χρήση του κωδικού 6.

Ενώ από σήμερα ξεκινούν κάποια μέτρα <<αποσυμπίεσης>> για τους πολίτες η χθεσινή εικόνα στα νοσοκομεία και ο αριθμός των κρουσμάτων προβληματίζει έντονα τόσο τους επιστήμονες όσο και την κυβέρνηση.

 

Η Κυριακή εχθές έκλεισε με   1.514 κρούσματα , αριθμός ο οποίος προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους λοιμωξιολόγους, αλλά ενδεικτικά για την  επιδημιολογική κατάσταση θα είναι τα κρούσματα της Δευτέρας και της Τρίτης.

Οι νοσηλευόμενοι πλέον  στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία  έχουν ξεπεράσει  τους 4.900 ,σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία  και οι διασωληνωμένοι έχουν ανέλθει  στους 674 στην επικράτεια, με αποτέλεσμα να πιέζεται ασφυκτικά το σύστημα υγείας .

Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον «Ευαγγελισμό» ο οποίος διαθέτει 943 κλίνες.

Πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η πιθανή  ημερομηνία που φαίνεται πιθανότερη  για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ωστόσο όμως από την άλλη πλευρά  τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή την στιγμή δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανοίγματος των καταστημάτων. Επομένως ,με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επιτροπή των επιστημόνων δεν θα δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Η πιο πιθανή ημερομηνία μέχρι στιγμή είναι η 5η Απριλίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το

Κορονοϊός Αττική
Κλειστα καταστήματα στην οδο Ηφαίστου πρώτη ημέρα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στο κέντρο της Αθήνας , Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Σε πλήρη ισχύ όλα τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα σε όλη την Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

πρωί της Δευτέρας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα ημερησίως. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Εάν λειτουργήσει το λιανεμπόριο  το μήνυμα στο  13032 θεωρείται βέβαιο  πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και με χρονικό όριο εντός 3 ωρών.

Οι επόμενοι σχεδιασμοί

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ , η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο σχεδιασμούς- πυλώνες.

Ο πρώτος σχεδιασμός αναφέρεται  στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και στον καλύτερο έλεγχο μέσα από το self testing η οποία δίνει  την δυνατότητα στην χώρα  να έχει έως και 10.000.000 τεστ ανά  εβδομάδα. Ο δεύτερος σχεδιασμός  σχετίζεται  με την  μερική και σταδιακή αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα τα οποία θα δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας από το συνεχόμενο lockdowvn.

Επόμενος στόχος : εστίαση και σχολεία

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εντείνεται με τα κρούσματα να αυξάνονται το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να απομακρύνεται και άλλο . Η πρώτη  σκέψη για τις 14 Απριλίου δεν μοιάζει πλέον ρεαλιστική ενώ ορατή είναι η παράταση δύο ακόμα εβδομάδων. Ενώ η επαναλειτουργία τους θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Την ίδια στιγμή ένα πολύ σημαντικό  θέμα συζήτησης είναι  η επαναλειτουργία των  σχολείων. Το πιο πιθανό  σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους την πρώτη εβδομάδα  του Απριλίου. Αυτό το οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο το λύκειο. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το άνοιγμα των σχολείων θα συμπίπτει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όμως αυτή την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο δεδομένης της δύσκολης επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει