Ενημέρωση με ένα κλικ

Lockdown: Σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα

Σκέψεις για σταδιακή άρση του lockdown τα Χριστούγεννα με εναλλακτικά σχέδια κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαφορετικά σχέδια καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν ακόμη τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Μετά το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους οι κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα την εφαρμογή των μέτρων.

Από την άλλη, το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Βέβαια, χωρίς να έχει επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μείωση του επιδημικού κύματος που παραμένει εξαιρετικά βαρύ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενόψει Χριστουγέννων η άρση των μέτρων

Με βάση τη σημερινή αποτύπωση της κατάστασης, η παράταση των μέτρων θεωρείται δεδομένη για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την 30η Νοέμβρη. Ενώ όταν επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων, η πρώτη σκέψη αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου.

Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Η εστίαση (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική) στο τελευταίο στάδιο με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές των Χριστουγέννων.

Παρόλα αυτά θα ισχύουν αυστηρά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση πλέξιγκλας μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους μέσω κρατικής επιδότησης.

Αναμένεται να συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ οπότε θα κλείνει και η εστίαση. Ενώ θα παραμείνει η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας».

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει