Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυτό είναι το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας

«Ομπρέλα» προστασίας για εργαζόμενους και ανέργους στη σκιά της νέας έξαρσης της πανδημίας δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει ενδεχόμενο «κύμα» απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αμέσως μετά την λήξη των αναστολών στις συμβάσεις.

Οι άδειες ειδικού σκοπού αλλάζουν στόχευση και αφορούν μόνο όσους νοσήσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (και τεθούν σε καραντίνα), ενώ το επίδομα των 534 ευρώ θα δοθεί σε περισσότερους δικαιούχους και για ακόμη δύο μήνες, με ορατή νέα επέκτασή της έως το τέλος του έτους.

Τα πρώτα φθινοπωρινά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας επιδοτούνται από το πρόγραμμα SURE και αφορούν τις εξής δράσεις:

1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών,  τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο (με προοπτική νέας επέκτασης μέχρι τον Δεκέμβριο, ανάλογα να την εξέλιξη της πανδημίας).

2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου . Η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια θα ισχύσει έως το τέλος του έτους, παρότι στον μηχανισμό έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής μόλις 72.000 εργαζόμενοι.

3. Δίνεται παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50. Όσοι εργοδότες επιλέξουν να κλείσουν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους υποχρεούνται να βάλουν το προσωπικό τους έως 30/09/2020 σε αναστολή σύμβασης και όχι να το απολύσουν.

5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη είχε δοθεί παράταση προς τους εργοδότες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την επιβολή εξ αποστάσεως απασχόλησης μονομερώς (χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου) και τώρα παρατείνεται έως το τέλος του έτους.

6. Θεσμοθετείται η οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την
εργασία 
εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.

Επίδομα ανεργίας

Παρατείνεται για ακόμη δύο μήνες το επίδομα ανεργίας γ​​​​​ια όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του καλοκαιριού και έχουν συμπληρώσει 30 ημέρες εγγεγραμμένης ανεργίας από τη λήξη του.

Τα επιδόματα θα δοθούν για άλλο ένα δίμηνο, τόσο για τους βραχυχρόνια όσο και για τους μακροχρόνια άνεργους. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Η παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ, μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ, μηνιαίως)
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ, μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο, όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησής τους, θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

 

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει