Ενημέρωση με ένα κλικ

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις με κούρεμα κάνουν τα funds

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η έκταση της επιδείνωσης των ισολογισμών των τραπεζών θα φανεί μετά τις αρχές του 2021

Ρυθμίσεις 2,5 δισ. ευρώ έκαναν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) τον τελευταίο χρόνο, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν κούρεμα χρέους στο 80% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι ρυθμίσεις μοιράστηκαν ανάμεσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ο ρυθμός των δανείων που ρυθμίστηκε διαμορφώθηκε στα 67.492, εκ των οποίων τα 6.117 αφορούν επιχειρήσεις και τα 6.375 αφορούν νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) δανείων ανήλθε στο τέλος του 2019 σε 38,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22,9% των συνολικών δανείων έναντι 25,7% στο τέλος του 2018 (46,3 δισ. ευρώ). Εντούτοις, το 19,9% των ήδη ρυθμισμένων δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ήμερων, αμετάβλητο από το τέλος του 2018.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων έχουν μεταφερθεί από τα χέρια των τραπεζών στους servicers, τις εταιρείες δηλαδή που διαχειρίζονται τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες.

Η μεταβίβαση αυτού του βάρους από τον τραπεζικό κλάδο στη δευτερογενή αγορά NPEs αναμένεται να επισπευσθεί το επόμενο διάστημα καθώς ολοκληρώνονται τα mega-deals που έχουν δρομολογήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέτοια παραδείγματα είναι το Cairo της Eurobank που έχει ήδη ενταχθεί στη λύση «Ηρακλής», καθώς και το Galaxy της Alpha Bank για το οποίο ολοκληρώθηκε η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών τις προηγούμενες ημέρες.

Μείωση των NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2020

Χάρη στο Cairo της Eurobank μειώθηκε κατά 11,1% ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά, πάντως, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 αναμένεται να επιδεινώσουν εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών με τη δημιουργία νέων NPEs, χωρίς ωστόσο ο βαθμός της επίδρασης να μπορεί να εκτιμηθεί. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα προγράμματα αναστολής δόσεων κεφαλαίου ή/και τόκων που προσφέρουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία έως τα τέλη του έτους.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η έκταση της επιδείνωσης των ισολογισμών των τραπεζών θα φανεί μετά τις αρχές του 2021, όταν θα εκπνεύσουν τα προγράμματα στήριξης των κορονόπληκτων και θα έχουν γίνει αισθητές οι επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Το «κλειδί» πάντως στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης μάλλον παρά το βάθος της ύφεσης.

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com