Ενημέρωση με ένα κλικ

Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονα ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα έχει στο πλευρό του την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,22% στις 662,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.603,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 5,20% στις 370,11 μονάδες.

Μπορεί το ΧΑ να έχει καταφέρει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις να κλείσει σε θετικά εδάφη, εντούτοις μόνο σήμερα εμφανίζει καλύτερη εικόνα, με τους αγοραστές να έχουν καθαρό προβάδισμα και τον τραπεζικό κλάδο να μην είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης. Μετά τη δοκιμασία των 630 μονάδων χτες, άλλωστε, οι αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα μιας αγοράς που επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το διεθνές κλίμα.

Βέβαια σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι προχωρεί και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει.

Στο μεταξύ η αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις αλλαγές σταθμίσεων στους δείκτες, καθώς από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, αλλάζουν σημαντικά οι σταθμίσεις σε ΓΔ και FTSE κάτι που μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση τζίρου στο auction της Παρασκευής που μας έρχεται. Οι σταθμίσεις μειώνονται σημαντικά σε ΟΤΕ και ΕΕΕ ενώ ο τραπεζικός κλάδος αυξάνει τη βαρύτητα του. Σίγουρα μπορεί να δούμε αλλαγές ειδικά από τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών με τον τραπεζικό να ωφελείται σημαντικά.

Όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, από την ελληνική αγορά απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις, ενώ απουσιάζουν και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για αποτελέσματα. Ειδικά κάποιες εταιρείες που ανακοίνωναν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τώρα δεν έχουν δημοσιεύσει, θολώνοντας πλέον το τοπίο και την αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά. Έτσι, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, και λίγο πριν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους, έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου μόλις 23 εταιρείες (επί συνόλου 178, ήτοι 13%), ενώ από τον FTSE Large Cap έχει ανακοινώσει μόλις το 64% (16 από τις 25 εταιρείες) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανόδου, με την Πειραιώς να είναι στο +6,52%, την Εθνική και την Alpha Bank να κερδίζουν 5,89% και 5,30% αντίστοιχα, ενώ η Eurobank είναι στο +4,31% και η ΔΕΗ στο +4,07%. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, ενώ οι ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια κινούνται άνω του +1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Σαράντης και Motor Oil, με τον ΟΤΕ να είναι στο -0,24%.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει