Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση τον Σεπτέμβριο;

Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις οι οποίες αφορούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν, ότι ακόμη και εάν νέος ασφαλιστικός νόμος ισχύει από τον Φεβρουάριο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν έχει καταστεί εφικτός από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις που προκύπτουν από αυτά και οι οποίες κυμαίνονται από 12 έως 252 ευρώ.

Επομένως, οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν σε παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αυξήσεις των συντάξεων θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο αλλά τα αναδρομικά για το διάστημα το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα δοθούν από την 1η Οκτωβρίου 2019 σε περίπου 150.000 συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016, να σημειωθεί, ότι θα έχουν όφελος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί γρήγορα η προσωπική τους διαφορά και θα βρεθούν πιο κοντά στις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις μετά το 2023 και αφού συμψηφιστεί στο 100% η προσωπική διαφορά τους με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις που θα δίνονται με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ (50%) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (50%).

Σχετικά με τις νέες κύριες συντάξεις του νόμου Βρούτση, η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Η αύξηση ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις είναι:

Νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Πρόκειται για όσους αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά (νόμος Κατρούγκαλου) από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν απευθείας από φέτος (χωρίς δόσεις δηλαδή) αύξηση στη σύνταξή τους κατά μέσο όρο 50 ευρώ.

Παλαιοί συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1ης/1/2019, λαμβάνουν δηλαδή ήδη μια μικρή αύξηση. Αφορά περίπου 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι διπλά κερδισμένοι καθώς το 2019 βγήκαν κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό, ενώ και τώρα θα συμβεί το ίδιο καθώς έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυξημένα.

Παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ, εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και άνω. Λόγω της αύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης, μπορεί να μηδενίσουν τη θετική προσωπική διαφορά και να πάρουν αύξηση έως 30 ευρώ. Την αύξηση που δικαιούνται θα τη λάβουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 σε πέντε ετήσιες, ισόποσες δόσεις έως και το 2024.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει