Ενημέρωση με ένα κλικ

Deutsche Welle: «Η Ελλάδα κερδίζει τον κορονοϊό»

Με άρθρο της η Deutsche Welle, εξαίρει την αντιμετώπιση της Αθήνας στην κρίση του κορονοϊού.

Με άρθρο της η Deutsche Welle, εξαίρει την αντιμετώπιση της Αθήνας στην κρίση του κορονοϊού.

«Έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πρώτα σημάδια μιας ανάκαμψης είχαν επιτέλους αρχίσει να φαίνονται για την Ελλάδα», προλογίζει η ανταπόκριση της DW. Παρόλα αυτά η κρίση του κορονοϊού κατέληξε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια εν δυνάμει καταστροφή στον τομέα της δημόσιας υγείας». Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, η ανταποκρίτρια αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέδειξε «ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης» καθώς «κατάφερε να κρατήσει σχετικά υπό έλεγχο την καμπύλη του κορονοϊού».

«Το lockdown επιβλήθηκε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες στον δυτικό κόσμο», επισημαίνει στο άρθρο της DW ο πολιτικός οικονομολόγος Γιώργος Παγουλάτος ο οποίος ηγείται του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση αντέδρασε με πολύ επαρκή τρόπο, ακούγοντας τους σωστούς ανθρώπους και παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις». Ο ίδιος υπογραμμίζει εντυπωσιακή συμμόρφωση των Ελλήνων προς τα μέτρα, κάτι το οποίο αποδίδει στην κληρονομιά από την οικονομική κρίση.

Η δομή της κοινωνίας μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο, εκτιμά η δρ Αλεξία Λιακουνάκου η οποία διδάσκει στο University College του Λονδίνου επισημαίνοντας πως οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν κοντά τους ηλικιωμένα μέλη τους και «η τήρηση των κανόνων έχει πρωταρχικό στόχο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι να μείνουν ζωντανοί».

Η Μαρία Δεμερτζή, υποδιευθύντρια στην οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel θεωρεί «εξαιρετικά κακή τύχη της Ελλάδας να βρεθεί αντιμέτωπη με την πανδημία τη στιγμή που έβγαινε από ένα καθοδικό σπιράλ 10 ετών». Η ίδια συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως για την ανάκαμψη, η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια από Ευρωπαίους εταίρους, ενώ θεωρεί «πολύ καλή είδηση» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς έτσι η Ελλάδα «θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά σε λογικές τιμές».

Ως προς το μέλλον, η κρίση μπορεί να κρύβει ευκαιρίες, καταλήγει η ανταπόκριση της Deutsche Welle, σε αισιόδοξο τόνο. Ο Γιώργος Παγουλάτος βρίσκει σωστή χρονικά την ευκαιρία διαφοροποίησης, μεταξύ άλλων, του πυρήνα της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς «η Ελλάδα έκανε το άλμα στην ψηφιοποίηση στη διάρκεια αυτής της κρίσης και αυτό ανοίγει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη τομέων στην τεχνολογία».

Η Μαρία Δεμερτζή, αναφέρει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια και η ενεργειακή αειφορία μπορεί επίσης να καταστούν πολύ σημαντικές, δεδομένου του τεράστιου φυσικού δυναμικού της Ελλάδας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει