Ενημέρωση με ένα κλικ

Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Σε συμφωνία – ανάσα ύψους 540 δισ. ευρώ κατέληξαν οι «27» του Eurogroup σε μια τηλεδιάσκεψη-εξπρές η οποία ωστόσο είχε αναβληθεί τέσσερις φορές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup δήλωσε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.

Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.

«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.

Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Νάντια Καλβίνο: «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup»

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Σεντένο

Η συμφωνία του Eurogroup σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες.

Όπως τόνισε, η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη. Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά.

Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.

Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει, πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρωζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ.

Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορονοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης τόνισε πως επιδίωξη είναι οι πόροι του ταμείου αυτού να περνούν μέσα από τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής για τις αποφάσεις της Ευρωομάδας:

«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς.

Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Ολόκληρη η απόφαση του Eurogroup

1. Η πανδημία του COVID-19 συνιστά μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με δριμύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση σε πνεύμα αλληλεγγύης.

2. Μια συντονισμένη και περιεκτική στρατηγική είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν επείγουσες υγειονομικές ανάγκες, να στηριχτεί η οικονομική δραστηριότητα και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάκαμψη. Η στρατηγική αυτή θα συνδυάζει βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τη διάχυση των επιπτώσεων και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των οικονομιών μας και την ανάγκη να διατηρηθούν η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.

3. Διάφορα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Ένα μεταγενέστερο γράμμα του προέδρου του Eurogroup στις 24 Μαρτίου σκιαγραφούσε και άλλες υπό εξέταση πολιτικές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ανακοινωθέν του στις 26 Μαρτίου, καλούσε το Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις της οικονομικής του απάντησης στην πανδημία του COVID-19 εντός δύο εβδομάδων. Ανταποκρινόμενοι στην εντολή των Ηγετών, η έκθεση αυτή αποτιμά τις δράσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα και παρουσιάζει μια περιεκτική και συντονισμένη οικονομική απάντηση.

Συντονισμένες δράσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα στο επίπεδο των κρατών μελών, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης

4. Από το ξεκίνημα της κρίσης, τα κράτη μέλη κλιμακώνουν συνεχώς τις προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία.

5. Μια έγκαιρη, προσωρινή και στοχευμένη δημοσιονομική τόνωση παρέχεται σε προαιρετική βάση με συντονισμένο τρόπο. Σημαντικοί δημόσιοι πόροι έχουν κινητοποιηθεί για την ενίσχυση του τομέα της υγείας και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και τη στήριξη των εργαζομένων και των οικονομικών τομέων που έχουν πληγεί. Μέχρι σήμερα, το συνολικό μέγεθος των προαιρετικών δημοσιονομικών μέτρων των κρατών μελών ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τριπλάσιο σε σχέση με τις 16 Μαρτίου, χωρίς να υπολογίζεται ο σημαντικός αντίκτυπος των αυτόματων σταθεροποιητών.

6. Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί ως τώρα να παράσχουν ρευστότητα για τη στήριξη τομέων που αντιμετωπίζουν διαταραχές και εταιρειών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και αναστολών φορολογικών πληρωμών, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 16% του ΑΕΠ της Ε.Ε., από 10% στις 16 Μαρτίου.

7. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να λάβουν επιπλέον μέτρα όποτε είναι απαραίτητο, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

8. Ευελιξία στους κανόνες της Ε.Ε. Στις 23 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι οι όροι για την ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., μια σφοδρή οικονομική κάμψη στην ευρωζώνη ή στην Ένωση συνολικά, πληρούνταν. Αυτό προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξη της οικονομίας και την απάντηση στην πανδημία του COVID-19 με συντονισμένο τρόπο. Η συνολική δημοσιονομική καθοδήγηση θα δίνεται εντός αυτού του πλαισίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Καλωσορίσαμε την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει ένα προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να διευκολυνθεί η κρατική στήριξη στις εταιρείες, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά καθώς και την πρόσφατη επέκταση του πλαισίου για την κάλυψη της στήριξης για την έρευνα, τον έλεγχο και την παραγωγή που σχετίζονται με τη μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19. Καλωσορίζουμε επίσης την καθοδήγηση της Κομισιόν για τη χρήση της συνολικής ευελιξίας που προσφέρει το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, η οποία εκδόθηκε στις 1 Απριλίου.

9. Χρήση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Καλωσορίσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς πόρους της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κρίσης. Η πρόταση για μια Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative) εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση 37 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του COVID-19. Επιπρόσθετα, το πεδίο δράσης του Ταμείου Αλληλεγγύης διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και μεγάλες κρίσεις δημόσιας υγείας. Ξεκινώντας από την 1η Απριλίου, αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομική στήριξη ως και 800 εκατ. ευρώ το 2020.

10. Νομισματική Πολιτική. Καλωσορίζουμε την αποφασιστική δράση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ομαλή παροχή πίστωσης στην οικονομία. Στις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να λανσάρει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού 750 δισ. ευρώ (Pandemic Emergency Purchase Programme), να διευρύνει τα στοιχεία ενεργητικού που είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) και να χαλαρώσει τα κριτήρια για τα ενέχυρα. Τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές χρηματοδοτικές συνθήκες που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ του COVID-19.

11. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Καλωσορίζουμε την καθοδήγηση που παρείχαν οι εποπτικές αρχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την ερμηνεία και την εφαρμογή των ρυθμιστικών απαιτήσεων στις τρέχουσες έκτακτες καταστάσεις. Καλωσορίζουμε επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας. Για να ξεπεραστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά, η πλήρης χρήση της ευελιξίας που προσφέρει το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι θεμελιώδους σημασίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και να συντονίζουμε τα ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα. Όποτε είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, αν είναι αναγκαίο για τον περιορισμό του αντίκτυπο του COVID-19.

Επιπρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη

12. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την ανταπόκριση της ΕΕ για την υποστήριξη, την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί έως τώρα. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να εφαρμοστούν υπό το πρίσμα της σοβαρότητας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στα επιμέρους κράτη μέλη.

13. Ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την περαιτέρω προσωρινή ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, όπως η δυνατότητα μεταβιβάσεων μεταξύ ταμείων, περιφερειών και στόχων πολιτικής, η εγκατάλειψη των εθνικών προϋποθέσεων συγχρηματοδότησης και η υποστήριξη των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματική κινητοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

14. Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο ένα ειδικό εργαλείο COVID-19 για τη στήριξη της χρηματοδότησης της έκτακτης βοήθειας, μέσω της χορήγησης επιδοτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν πρωτίστως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρόταση της Κομισιόν στις 2 Απριλίου για την επανενεργοποίηση του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης (Emergency Support Instrument) για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19. Σε αυτό το στάδιο, το εργαλείο αυτό μπορεί να παράσχει υποστήριξη 2,7 δισ. ευρώ από πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτή η δύναμη πυρόσβεσης μπορεί να ενισχυθεί ταχέως, μέσω πρόσθετων εθελοντικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη. Καλούμε τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας.

15. Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδοτικούς πόρους 200 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Καλούμε την ΕΤΕπ να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την πρότασή της και να είναι έτοιμη να τη θέσει σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας παράλληλα νέους πόρους με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ και το πρόγραμμα Invest EU. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά υπό το πρίσμα των εθνικών σχημάτων στήριξης.

16. Δίχτυα ασφαλείας στην ΕΕ και την ΕΑ. Τα δίχτυα ασφαλείας υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, ο ΕΜΣ είναι εξοπλισμένος με εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τρόπο προσαρμοσμένο στη φύση του συμμετρικού σοκ που προκάλεσε η COVID 19. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Στήριξη για την Κρίση της Πανδημίας (Pandemic Crisis Support), στη βάση της υφιστάμενης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL, προσαρμοσμένη υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης πρόκλησης, ως εγγύηση για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που πλήττονται από αυτό το εξωτερικό σοκ. Θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, με συγκεκριμένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τη διοίκηση τους του ΕΜΣ, αντανακλώντας τις τρέχουσες προκλήσεις, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας COVID 19. Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ΕΜΣ. Το χορηγούμενο ποσό θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους όπως διαμορφώθηκε στα τέλη του 2019, ως σημείο αναφοράς. Μετά από εντολή των ηγετών, θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε αυτό το εργαλείο εντός δύο εβδομάδων, σεβόμενοι τις εθνικές διαδικασίες και τις συνταγματικές απαιτήσεις. Η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση COVID 19. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενδυνάμωση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών μεγεθών, στο πλαίσιο της οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. O Mηχανισμός για τη Στήριξη του Ισοζυγίου Πληρωμών (Balance of Payments Facility) μπορεί να παράσχει οικονομική στήριξη σε κράτη μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να λαμβάνει δεόντως υπόψη τις ειδικές συνθήκες της τρέχουσας κρίσης.

17. SURE. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης και ενόψει του ασυνήθιστου χαρακτήρα της κρίσης COVID -19, συμφωνούμε σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης, για τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενός προσωρινού χρηματοδοτικού εργαλείου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε λειτουργία το συγκεκριμένο εργαλείο το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής στις 2 Απριλίου για τη θέσπιση ενός προσωρινού εργαλείου που θα στηρίζει τα κράτη μέλη για την προστασία της απασχόλησης στις συγκεκριμένες συνθήκες έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19. Θα παρέχει οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή ικανότητα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών και των εγγυήσεων που παρέχουν τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το εργαλείο θα μπορούσε να στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειες που αφορούν την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τηρώντας παράλληλα τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία. Η πρόταση αυτή πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία. Η στάση των κρατών μελών σχετικά με αυτό το μέσο έκτακτης ανάγκης δεν προδικάζει τη θέση σχετικά με μελλοντικές προτάσεις που αφορούν με την ασφάλιση της ανεργίας. Σύμφωνα με τη νομική του βάση, η πρόσβαση στο εργαλείο θα διακοπεί μόλις περάσει η έκτακτη ανάγκη COVID-19.

18. Συμφωνούμε ότι απαιτείται μια συνεκτική στρατηγική στην ΕΕ για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας και να προωθήσουν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.

19. Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης, παρέχοντας χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο. Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνο μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την καθοδήγηση από τους Ηγέτες, οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ε.Ε., θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση.

20. Επερχόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη. Θα πρέπει να αντανακλά τον αντίκτυπο της κρίσης και το μέγεθος των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, και να διασφαλίσουν ότι η συνοχή εντός της Ένωσης διατηρείται μέσω της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ευθύνης. Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να προσαρμόσει την πρόταση της για το ΠΔΠ ώστε να αντανακλά τη νέα κατάσταση και τις νέες προοπτικές.

21. Οδικός χάρτης για την ανάκαμψη. Συνεχίζονται οι εργασίες πάνω σε έναν ευρύτερο Οδικό Χάρτη και ένα Σχέδιο Δράσης για τη στήριξη της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, σε ευθυγράμμιση με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης. Θα πρέπει να δημιουργεί τις συνθήκες για την επανέναρξη των οικονομιών μας προωθώντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην Ε.Ε. και μειώνοντας τον κατακερματισμό που μπορεί να προκύψει από την κρίση, μεταξύ άλλων και μέσα από την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεννόηση με άλλους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, έχουν αρχίσει να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συμβάλλει και να στηρίξει το εγχείρημα αυτό.

22. Σήμερα συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουμε την υγεία και τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπίσουμε την άμεση οικονομική πρόκληση. Αυτό περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέσα που χρειάζονται τα κράτη μέλη για να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία μέτρα. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση. Θα δράσουμε από κοινού με αλληλεγγύη και θα φέρουμε αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει και την αναγκαία πρόοδο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επόμενα βήματα

23. Το Eurogroup θα συνεχίσει το έργο που απαιτείται λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της προεδρίας του Συμβουλίου να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τις νομοθετικές προτάσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει