Ενημέρωση με ένα κλικ

Eurogroup: Η Γαλλία «έδειξε» την Ολλανδία για το «ναυάγιο»

«Όλες οι κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»

Την Ολλανδία «δείχνει» η Γαλλία χρήζοντάς την ουσιαστικά ως υπεύθυνη για το «ναυάγιο» του προχθεσινού Eurogroup και εξαπολύοντας πυρά εναντίον της για την στάση που κράτησε.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τόνισε πως η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη στάση και σχολίασε ενδεικτικά:

«Η παρεμπόδιση της απόφασης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από την Ολλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ακατανόητη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, επίσης κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξοργίστηκε με τη στάση ορισμένων χωρών στην τηλεδιάσκεψη και φώναζε ότι είναι «ντροπή» η αδυναμία συμφωνίας την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού αφήνει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στο πέρασμά του.

Η σκληρή στάση της Ολλανδίας σε σύμπλευση με την Γερμανία και η σφοδρή κόντρα της πρώτης με την Ιταλία για τους όρους που θα συνοδεύουν τη βοήθεια μέσω ESM ήταν το αγκάθι που οδήγησε στο ναυάγιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνιζε πως σε αυτή την κρίση θα πρέπει τα δάνεια να δοθούν χωρίς να υπάρχει το στίγμα του μνημονίου και οι συχνές επισκέψεις της τρόικας, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία στήριξε μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ.

Οι Ολλανδοί ωστόσο επιμένουν στη θέση τους, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών σε χθεσινή του ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter να αφήνει ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θέλει νέα μνημόνια:

«Στο μέτρο που ο ΕΜS χρησιμοποιείται σαν οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι σοφότερο να τον συνδέσουμε με οικονομικά μέτρα» διεμήνυσε και πρόσθεσε πως, «είναι πολύ νωρίς για ένα συνολικό πακέτο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει