Ενημέρωση με ένα κλικ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια του ασφαλιστικού!

Τι αλλαγες ζητάει η Δημόσια Αρχή

Μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού αποκάλυψε σήμερα το Open και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Βγενής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί το υπουργείο Εργασίας να εξισώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ομογενών και των αλλοδαπών που λαμβάνουν σύνταξη στην Ελλάδα με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Η εξίσωση αυτή οδηγεί σε αυξήσεις συντάξεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου για να λάβει ένας ασφαλισμένος την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να έχει 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.

Χιλιάδες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, αλλοδαποί, αλλά και Έλληνες που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες για να ζήσουν, ενώ είχαν τα απαραίτητα ένσημα δεν συμπλήρωναν τα 40 χρόνια διαμονής στη χώρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να λαμβάνουν κουτσουρεμένη εθνική σύνταξη, καθώς αυτή μειωνόταν για κάθε έτος που υπολειπόταν των 40 ετών διαμονής.

ΒγενήςΣτην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Open, η δημόσια αρχή καλεί το υπουργείο Εργασίας να προσαρμοστεί και να καταβάλει σε όσους έχουν 15 έτη διαμονής στην χώρα πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης.

Η γνωμοδότηση αγγίζει, μεταξύ άλλων, και τους περίπου 60.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των δικαιούχων στο μέλλον μπορεί να ξεπεράσει και τους 200.000.

Δείτε το βίντεο με την αποκάλυψη του Θοδωρή Βγενή στο OPEN:

Στη γνωμοδότηση του ο Συνήγορος του Πολίτη ότι η διάταξη αυτή οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ προσώπων τα οποία έχουν καταβάλλει εισφορές για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης με μόνο κριτήριο διαφοροποίησης τον χρόνο διαμονής στην χώρα.

Δεν εξασφαλίζει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Και συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει