Ενημέρωση με ένα κλικ

Δασικοί χάρτες: Επιταχύνεται η εκδίκαση των υποθέσεων

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος

Tο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος για τους Δασικούς χάρτες θα κατατεθεί τον Μάρτιο και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αυτόματη απελευθέρωση του ακινήτου με την απόφαση δικαίωσης, την ακύρωση δασικών χαρτών σε περιοχές που καταφανώς δεν υπάρχουν δάση και την ενίσχυση των επιτροπών αντιρρήσεων καθώς και επιτάχυνση των εκδικάσεων όλων των υποθέσεων.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν το ακίνητό του πριν την ολοκλήρωση ελέγχου όλων των αντιρρήσεων της περιοχής σύμφωνα με του σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα καταθέτει τον Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των Επιτροπών προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία που έχει περισσότερες από 170.000 στα συρτάρια, ενώ σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» θα δίνεται λύση και στις… παράλογες αξιώσεις του Δημοσίου, που σε πολλές των περιπτώσεων διεκδικεί γη – άσχετα αν το ίδιο την είχε παραχωρήσει στους πολίτες δεκαετίες πριν.

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με την αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και τον καθορισμό της αμοιβής τους, καθώς αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να προχωρήσει πρακτικά πολύ γρήγορα όλη η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, να έχουν κίνητρο επιτάχυνσης οι Επιτροπές. Έως σήμερα, για το ήμισυ της Επικράτειας, έχουν υποβληθεί περί τις 170.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων τα 2 τελευταία έτη έχουν εξετασθεί μόλις οι 10.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να εξετασθούν οι υπόλοιπες θα χρειασθούν 27 επιπλέον έτη!».

Όσον αφορά στη δεύτερη παρέμβαση, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπει η νομοθεσία.

«Δεν θα περιμένει ο πολίτης να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλο το νομό για να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας».

Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα τόσο των πολιτών όσο και του τεχνικού κόσμου, που περίμεναν για χρόνια ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Η τρίτη παρέμβαση, όπως εξήγησε ο υπουργός, αφορά στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας έτσι τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου.

«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός δασολογικού φονταμενταλισμού -δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά- θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για αναδασμούς, για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός στη χώρα και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε εμείς που είμαστε στο Δημόσιο: έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάση; Είμαστε ένας μόνο οργανισμός που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο. Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά.

Μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως σημειώθηκε πολλάκις, είναι να προστατευτεί τόσο το δάσος όσο και οι πολίτες.

«Πρέπει επιτέλους να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά. Να προστατεύσουμε το δάσος! Να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σχεδιάζουμε Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Θα είμαστε αυστηροί σε σχέση με τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση. Όλα αυτά θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα δώσουμε μάχες ανεμομύλων. Δεν μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας Δον Κιχώτης και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών. Λοιπόν, θα μιλήσουμε εδώ και ελπίζω ότι θα πειστούν όλες οι πτέρυγες να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν θα μιλήσουμε με θεωρίες, θα μιλήσουμε με γεγονότα και φωτογραφίες και θα αποφασίζουμε επί πραγματικών δεδομένων. Εκτός αν κάποια κόμματα, όπως έκαναν στην περίπτωση του Ελληνικού, πιστεύουν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση. Εμείς πάντως δεν το πιστεύουμε!», κατέληξε ο υπουργός.

Πάντως το ΥΠΕΝ στο ίδιο νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να λύσει το αλαλούμ των δασικών αυθαιρέτων. Οι οικιστικές πυκνώσεις προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να φέρει μια ρύθμιση, η οποία θα είναι συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολο τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση.

Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει