Ενημέρωση με ένα κλικ

Φθηνότερα δάνεια και για μικρές επιχειρήσεις

Τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να… ιδρώνουν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, επιχειρούν τώρα να προσεγγίσουν οι τράπεζες, προσφέροντας φθηνότερα δάνεια, ενώ μέχρι τώρα οι μεγάλες μειώσεις επιτοκίων περιορίζονταν στα δάνεια για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που αρχίζουν να ακολουθούν, επιχειρώντας να αυξήσουν τα «καλά» χαρτοφυλάκια δανείων, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τόκους που προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να «ανοίξουν τις στρόφιγγες» και στις υγιείς, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, χωρίς ένα πιστωτικό άνοιγμα και προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα νέο υπόλοιπο χορηγήσεων που θα φέρουν αξιοσημείωτα έσοδα τόκων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Νοέμβριο, υπάρχει  μια αντιστροφή στη μείωση επιτοκίων δανεισμού, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο, καθώς οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο οι μειώσεις εντοπίζονταν στα μεγάλα ποσά δανείων, άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, «ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι:

  • το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 4,75%,
  • για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,64%,
  • ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,33%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,70%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,73%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,46%, το Νοέμβριο του 2019, ενώ το ποσό των νέων δανείων μειώθηκε σε 564 εκατ. ευρώ έναντι 625 εκατ. ευρώ κατά τον προηγούμενο μήνα.

Τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,78%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων διαμορφώθηκε σε 210 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019 έναντι 214 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος)

daneia

Ανοίγουν οι στρόφιγγες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες ανοίγουν τη στρόφιγγα προς τις επιχειρήσεις και αυτό ήδη φέρνει σε θετικό έδαφος την πιστωτική επέκταση, καθώς οι τράπεζες χορηγούν μεγαλύτερα ποσά νέων δανείων από τα ποσά που εισπράττουν για την εξυπηρέτηση των παλαιών (θετική καθαρή ροή).

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική τον Νοέμβριο κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό οφείλεται στις σημαντικές θετικές ροές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2019, ήταν θετική κατά 276 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 2,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 243 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 128 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 2,8% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 33 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 60 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει