Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστολή του προέδρου του ΣΜΟΕ στον πρωθυπουργό για τους δασμούς των ΗΠΑ στο κρασί

Επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απέστειλε, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), κ. Θάνος Ντούγκος, για το θέμα της σχεδιαζόμενης επιβολής δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά που εισάγουν οι ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε πολύ σοβαρά τους Έλληνες οινοποιούς, αλλά και τους χονδρεμπόρους και εστιάτορες / καβίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να θέσουν το θέμα στην αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή. 

 Επιστολή προς:

1.    τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

2.    τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη

3.    τον Υπουργό ΑΑΤ, κο Μαυρούδη Βορίδη

4.    τον Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα

 

Θέμα: Επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο ελληνικό κρασί

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ανεξάρτητων μικρών αμπελουργών και οινοποιών της χώρας μας, ζητεί από εσάς να θέσετε κατά την επικείμενη επίσημη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ το ζήτημα της επιβολής δασμών στο ελληνικό κρασί και να ζητήσετε από την αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξαίρεση της Ελλάδας από τη σχεδιαζόμενη επιβολή του μέτρου. Οι λόγοι που ζητούμε αυτή την εξαίρεση είναι οι εξής:

1. Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο με τις ΗΠΑ, έχοντας εξαιρετικές εμπορικές και μη σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εισάγει πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ.

2. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στο εμπόριο κρασιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά οι οινοποιοί που έχουν τις ΗΠΑ ως κύριο πελάτη των κρασιών τους θα κινδύνευαν άμεσα με κατάρρευση πωλήσεων.

3. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με ελληνικά εστιατόρια όπου στις λίστες τους έχουν αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Η επιβολή δασμών δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα σε Έλληνες και Αμερικανούς εισαγωγείς και εστιάτορες θέτοντάς τους εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με εισαγωγείς και εστιάτορες που εμπορεύονται κρασιά εκτός Ε.Ε..

4. Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος των προωθητικών ενεργειών μέσω της ΕΔΟΑΟ και των κοινοτικών προγραμμάτων έγινε με άξονα τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, το ελληνικό κρασί μπήκε στα καλύτερα σημεία πώλησης των ΗΠΑ, χωρίς όμως ακόμα να έχει εδραιωθεί. Μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αναιρούσε το όλο εγχείρημα, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω.

 Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Το ελληνικό κρασί, ο τόσο σημαντικός κλάδος της αγροτικής μας παραγωγής, έχει ανάγκη τη διατήρηση των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Σας καλούμε να δώσετε τη μάχη ώστε οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοποιοί να μη δεχτούν ένα τόσο ισχυρό πλήγμα. Στην προσπάθεια αυτή εξυπακούεται ότι ο Σύνδεσμός μας είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, με οποιονδήποτε τρόπο του ζητηθεί.

 

Μετά τιμής,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Ο πρόεδρος

Θάνος Ντούγκος

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει