Ενημέρωση με ένα κλικ

Κόκκινα δάνεια: Ποδαρικό με 1.110 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2020

To 2020 θα κάνει “ποδαρικό” με 1.110 πλειστηριασμούς, ενώ ο χρόνος κλείνει με περίπου 50 πλειστηριασμούς.

Mέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα «σφυριά» θα χτυπήσουν 2.444 φορές.

Παράλληλα θα ενταθούν οι πιέσεις από την ΕΚΤ και την Κομισιόν – όπως αποτυπώθηκε άλλωστε- στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για αποτελεσματικότερες διαδικασίες, καθώς πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, ενώ ακόμα και σε εκείνους που ολοκληρώνονται, τα ακίνητα καταλήγουν ως επί το πλείστον πάλι στις τράπεζες.

Με φόντο αυτά τα δεδομένα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους «κόκκινους» δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Tα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αιτήσεων και των εγκρίσεων, δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά αυξημένη ροή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα νούμερα απέχουν ακόμα έτη φωτός από την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν 150- 180 χιλιάδες δανειολήπτες.

Αναμφίβολα, με τις τελευταίες βελτιώσεις, που αφορούσαν στην κατάργηση των τελευταίων γραφειοκρατικών εμποδίων, οι δανειολήπτες διευκολύνονται περισσότερο, ωστόσο η συνολική διαδικασία παραμένει βραδεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και πάνω από 57 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, ως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1.249 αιτήσεις ρύθμισης προς τις τράπεζες, μόλις 84 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί τη ρύθμιση και μόλις 41 από αυτούς πήραν το «οκ» και για την κρατική επιδότηση των δόσεων!

Η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει