Ενημέρωση με ένα κλικ

Πόσο κοστίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Αναλυτικά οι τιμές

Τα τελευταία ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κάνουν την Τρίτη έως τις 6 το απόγευμα που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, οι καταναλωτές.

Φέτος το τράπέζι των Χριστουγέννων θα είναι ακριβότερο κατά 3,68%, καθώς αναμένεται να κοστίσει 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ πέρυσι.

πινακας 1

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο κατά 11,36% της μέσης τιμής των κρεάτων.

Άλλωστε υπολογίζεται πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Γιατί πληρώνουμε ακριβότερα το κρέας

Η τιμή του χοιρινού  φέτος παρουσιάζει αύξηση κατά 17,65%, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Πέρρο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, οι καταναλωτές θα βρουν στα κρεοπωλεία, το αρνί και το κατσίκι ακριβότερα κατά 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Συγκεκριμένα το αρνί πωλείται προς 10,50 ευρώ το κιλό και το κατσίκι προς 11,50 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα και το χοιρινό, όπως λέει στο insider.gr είναι «κάθε μέρα και ακριβότερο». Ενδεικτικό είναι ότι σε σχέση με πέρσι η τιμή του κιλού είναι σχεδόν διπλάσια. Συγκεκριμένα ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 3,5 με 5,5 ευρώ το κιλό, φέτος φτάνει τα 6,5 -7,5 ευρώ το κιλό. «Όπως πάει θα φτάσει την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος» τονίζει ο κ. Πέρρος.

Αντίθετα οι τιμές σε γαλοπούλα και κοτόπουλο παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Η γαλοπούλα πωλείται προς 7,90- 8,50 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο 2,5- 3,5 ευρώ το κιλό.

μελομακαρονα

Όσον αφορά στις τιμές των παραδοσιακών γλυκών, των Χριστουγέννων ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, σημειώνει πως οι τιμές σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα στα αρτοποιία,όπως λέει ό κ. Μούσιος στο insider.gr τα μελομακάρονα πωλούνται κατά μέσο όρο προς 10 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες προς 11 ευρώ το κιλό και οι δίπλες προς 9 ευρώ το κιλό.

Συνολικά, πάντως σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ , από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 πτώση.

πινακας 2

πηγή insider.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει