Απόστολος Τζιτζικώστας: Η βιομηχανία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Ο Έλληνας Επίτροπος εγκαινίασε το περίπτερο του ΣΒΕ στην 90ή ΔΕΘ, τονίζοντας τη σημασία των υποδομών και της ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Η βιομηχανία αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, αποτελώντας τον πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζονται οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Τη σημασία αυτή υπογράμμισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην 90ή ΔΕΘ.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι, από τη θέση του στις Βρυξέλλες, θα εργαστεί εντατικά για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Χωρίς τη βιομηχανία δεν υπάρχουν εξαγωγές, ούτε θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την ανταγωνιστικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές, τονίζοντας τη σημασία του νέου κάθετου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που θα συνδέει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το έργο αυτό, που θα εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη προς την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Παράλληλα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις στρατηγικές για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιτάχυνση της παραγωγής. Αναφορικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα συντονισμού για να αποφευχθούν ελλείψεις και να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στην επιδότηση του κόστους ενέργειας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, χαρακτήρισε τη βιομηχανία ως τον κλάδο με το σημαντικότερο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη της περιφέρειας εξαρτάται άμεσα από τη στήριξη των βιομηχανικών μονάδων και τη δημιουργία ισχυρών δικτύων υποδομών.
