Ενημέρωση με ένα κλικ

381 εκατ. έως το τέλος του έτους – Ποιοι θα μοιραστούν τα χρήματα

Ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές επιστροφών προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Αν στις παραπάνω παροχές προστεθούν και τα 200 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ στη ΔΕΗ τότε ο λογαριασμός των πληρωμών ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη αναμένεται να υλοποιηθούν πληρωμές:

· 175 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα. Η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων ανοίγει σήμερα και υπολογίζεται πως θα ενισχυθούν με 700 ευρώ, 253.000 νοικοκυριά πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ανέργων . Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε:

– Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

– Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

– Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

· 68 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ολόκληρου το επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ειδική εφαρμογή στο taxisnet έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019και για την καταβολή του επιδόματος αρκεί ο δικαιούχος να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει μέχρι και το τέλος του μήνα ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι. Στο επίδομα της περιόδου 2019 -2020 συμμετέχουν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου. Από τις 15 Ιανουαρίου και μετά η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει διασταυρώσεις προκειμένου να ζητηθεί η επιστροφή του επιδόματος από όσους τυχόν δικαιούχους το έλαβαν χωρίς όμως να αγοράσουν καύσιμο.

· 138 εκατ. ευρώ για τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του πλήρωσαν φέτος οι επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ολοκληρώνουν νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων προκειμένου να γίνει επιστροφή 5% της προκαταβολής φόρου που είχε χρεωθεί στα εκκαθαριστικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει