Ενημέρωση με ένα κλικ

Στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα

«Είναι πάντα επικίνδυνο να προβλέπεις τι θα κάνουν οι άλλοι», απάντησε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ερώτημα τι θα πράξουν οι συνάδελφοι του Χρήστου Σταϊκούρα, όταν η ελληνική πλευρά θα βάλει και επισήμως στο τραπέζι την αλλαγή χρήσης των εσόδων από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η Αθήνα διαπιστώνει ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαινόταν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Στο Eurogroup της Τετάρτης η Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να κρίνουν την 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ωστόσο ήδη υπάρχει θετική εισήγηση από την Κομισιόν και το Euroworking Group και το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από ANFA-SMP θεωρείται μάλλον τυπική διαδικασία. Ωστόσο, άλλο είναι αυτό που «καίει» την ελληνική πλευρά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και διεργασίες με τους Ευρωπαίους για το δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2020, το σήμα που είχε λάβει η Αθήνα ήταν εάν όλα πάνε καλά τόσο ως προς τον στόχο του 2019 όσο και ως προς το πλεόνασμα του 2020, ανοίγει ο δρόμος για απόφαση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να αλλάξει η χρήση των ANFA- SMP. Οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά στην Αθήνα, ωστόσο έγινε σαφές ότι πριν έχουμε αποφάσεις για την τυπική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021 και μετά, δηλαδή πριν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ότι το 3,5% είναι όχι μόνο παράλογο αλλά και αντιαναπτυξιακό με βάση τα νεώτερα δεδομένα, θα μπορούσε να γίνει ένα… by pass και στο στόχο του 2020. Πώς; Αν τα περίπου 1,2 δις ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος πάνε στον παρονομαστή, δηλαδή στο ΑΕΠ και όχι στον αριθμητή, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του Χρέους, δημιουργώντας έτσι εκ του αποτελέσματος έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 0,6% του ΑΕΠ.

Απροθυμία στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το Βερολίνο και οι δορυφόροι του δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση, παρά το ότι προβλέπεται και στις αποφάσεις του καλοκαιριού του 2018. Το πρόσχημα ήταν και παραμένει ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να κατευθύνει τα έσοδα από ANFA- SMP σε επενδύσεις, θα πρέπει να παρουσιάσει προς έγκριση ένα συνεκτικό πλάνο, έτσι ώστε να είναι μετρήσιμο το αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, οι Βόρειοι δείχνουν μάλλον αιφνιδιασμένοι από την εντυπωσιακή βελτίωση στο προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού Χρέους κι έτσι για ακόμα μια φορά προτιμούν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, αποφάσεις για αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP θα ληφθούν μέσα στον επόμενο χρόνο και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να βιάζεται, γνωρίζοντας ότι το… τενεκεδάκι πάει ακόμα πιο πέρα από το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο, τα οφέλη θα περιοριστούν. Το θέμα θα τεθεί από την ελληνική πλευρά, ωστόσο οι εξελίξεις στη Γερμανία δείχνουν ικανές να «φρενάρουν» εκ νέου την ελληνική υπόθεση.

Η αβεβαιότητα για την παραμονή του Ο. Σολτς στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πολύ περισσότερο το ερώτημα για το αν ο «μεγάλος» συνασπισμός θα κρατήσει τα ηνία, μοιάζουν ικανά να βάλουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας (και) το ελληνικό ζήτημα…

 

πηγή: economistas.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει