Στο στόχαστρο της Αρχής 8.650 υπόχρεοι για αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων
Εντοπίστηκαν περιπτώσεις απόκρυψης περιουσίας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τους φακέλους να διαβιβάζονται ήδη στη Δικαιοσύνη.
Στο επίκεντρο των ελέγχων για το πόθεν έσχες βρίσκεται πλέον μια μεγάλη ομάδα υπόχρεων, μετά την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΕΔ). Όπως προέκυψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, περισσότεροι από 8.650 υπόχρεοι είτε παρέλειψαν εντελώς την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είτε κατέθεσαν δηλώσεις χωρίς κανένα οικονομικό στοιχείο.
Ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ανέδειξε περιπτώσεις όπου τα αδήλωτα εισοδήματα ξεπερνούν σε αξία τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, για 350 πρόσωπα που δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση εντοπίστηκαν αποκρυβέντα περιουσιακά στοιχεία μέσης συνολικής αξίας περίπου 900.000 ευρώ. Παράλληλα, για 80 περιπτώσεις υπόχρεων που κατέθεσαν «λευκή» δήλωση, διαπιστώθηκε απόκρυψη στοιχείων μέσης αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οι υπόχρεοι που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και φορείς, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ιατρών, δημοσιογράφων και υπαλλήλων πολεοδομιών, καθώς και προσώπων που διατηρούν συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι φάκελοι των ελεγχόμενων προσώπων διαβιβάζονται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να καταλογιστούν τα ποσά που αποκρύφθηκαν. Παράλληλα, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα, που χρήζουν άσκησης ποινικής δίωξης.