Ενημέρωση με ένα κλικ

Joong Shik Kang: «Το ποτήρι των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη μισογεμάτο»

Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ και του ESM για την ελληνική οικονομία: Πού εντοπίζονται οι ανισορροπίες και ποιες είναι οι προτάσεις για τη συνέχιση της ανάπτυξης.

Την επιτακτική ανάγκη για ένα νέο, φιλόδοξο κύμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να θωρακιστεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ο Joong Shik Kang, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 30ού Ετήσιου Government Roundtable του Economist. Παρά την αναγνώριση της εντυπωσιακής προόδου των τελευταίων ετών, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε με νόημα ότι «το ποτήρι είναι ακόμα μισογεμάτο», αναδεικνύοντας τις σημαντικές ανισορροπίες που παραμένουν.

Ο Joong Shik Kang στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 65% του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία, χαρακτηρίζοντάς την ως μία από τις ταχύτερες παγκοσμίως, ενώ επεσήμανε τη σημαντική βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν υποχωρήσει στο 2,5%. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα υπολείπεται ακόμη των επιπέδων προ κρίσης, παραμένοντας το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ιδιωτικό χρέος και το χαμηλό επίπεδο αποταμιεύσεων των νοικοκυριών εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδια. Παράλληλα, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καταδεικνύει ότι η παραγωγική βάση της χώρας αδυνατεί ακόμη να ανταποκριθεί πλήρως στην αυξανόμενη ζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Robert Blotevogel από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) υπογράμμισε ότι, παρόλο που η Ελλάδα «πηγαίνει από ενδυνάμωση σε ενδυνάμωση», τα κενά στους μισθούς και την παραγωγικότητα σε σχέση με την Ευρώπη παραμένουν μεγάλα. Πρότεινε δε τη χρήση κινήτρων, όπως οι επιστρεπτέες φορολογικές πιστώσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και να επενδύσουν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Μιχάλης Αργυρού, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1,5% αποτελεί απόδειξη των ισχυρών θεμελίων που έχουν τεθεί. Ως επόμενο βήμα, έθεσε την αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος και της Δικαιοσύνης. Την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε και η Θεώνη Αλαμπάση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση πρέπει να επεκταθεί πέρα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το σύνολο του επιχειρηματικού ιστού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com