Πρόγραμμα ενίσχυσης 16 εκατ. ευρώ για τους αλιείς ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου
Στόχος η στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από 14 Μαΐου.
Ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη του αλιευτικού κλάδου, ανακοινώθηκε από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Την πρωτοβουλία παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια κοινής επίσκεψης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή.
Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της βιωσιμότητας της αλιείας, την αναβάθμιση των προϊόντων και την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας για τους επαγγελματίες ψαράδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), από τις 14 Μαΐου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του κόστους του πετρελαίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τον υπουργό να χαρακτηρίζει την κατάσταση οριακή. «Εργαζόμαστε μαζί με την Ευρώπη και το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση λύσεων, ώστε οι Έλληνες ψαράδες να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Καδής υπογράμμισε τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κρίσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας για τη στήριξη του κλάδου έως το τέλος του έτους.
Στην αναγκαιότητα άμεσης κρατικής επιδότησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου «Το Αιγαίο», Ευάγγελος Αραπάκης, προειδοποιώντας ότι οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων απειλούν με καταστροφή τον πρωτογενή τομέα. Σημειώνεται πως μέσω των 11 ιχθυοσκαλών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), διακινούνται ετησίως 60.000 τόνοι ψαριών σε ολόκληρη την Ελλάδα.