Ενημέρωση με ένα κλικ

Πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ: Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις τιμών

Νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ αποκαλύπτει τις τάσεις στον πληθωρισμό τροφίμων, με την Ελλάδα να διατηρεί χαμηλό ρυθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στο 1,06% για την περίοδο Δεκεμβρίου 2024 – Νοεμβρίου 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μηνιαίος πληθωρισμός κυμάνθηκε μεταξύ 0,09% και 2,47%, καταγράφοντας μια σχετικά χαμηλή διακύμανση. Τα στοιχεία αυτά ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία τοποθετεί την Ελλάδα στην ένατη θέση με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο 2025, στο 2,6%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3%. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου Νοεμβρίου 2024-Οκτωβρίου 2025, ο εναρμονισμένος δείκτης τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών παρέμεινε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ορισμένους μήνες να παρουσιάζουν διαφορά σχεδόν 3 ποσοστιαίων μονάδων.

**Προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών:**

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφονται στην κατηγορία των απορρυπαντικών και ειδών καθαρισμού (-7,11%), ακολουθούμενες από τις τροφές και τα είδη για κατοικίδια (-4,15%), τα τρόφιμα παντοπωλείου (-3,82%), τα χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-2,63%), και τα είδη μιας χρήσης, οικιακά είδη (-0,99%). Αυτές οι μειώσεις αποδίδονται στην ομαλοποίηση της αγοράς και στη μείωση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο.

**Κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών:**

Στον αντίποδα, οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ επηρεάζουν σημαντικά τις κατηγορίες των γλυκών, των ειδών πρωινού και ροφημάτων, καθώς και των κατεψυγμένων προϊόντων. Οι τιμές του κακάο, μετά από μια τετραπλάσια αύξηση από 3.000$ σε 12.000$ ανά τόνο το 2024, έχουν μειωθεί στο μισό, παραμένουν όμως διπλάσιες από τα προηγούμενα επίπεδα. Παρόλο που η αύξηση της πρώτης ύλης (300-400%) δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στο τελικό προϊόν (20-40% αύξηση στα τελικά προϊόντα την τελευταία 3ετία), οι μειώσεις στις τιμές των πρώτων υλών δεν αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα σε αντίστοιχη μείωση των τελικών τιμών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται στα εξής προϊόντα:
* Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +9,64%
* Φρέσκα κρέατα: +7,64%
* Είδη πρωινού & ροφήματα: +5,54%
* Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +4,08%
* Γαλακτοκομικά και χυμοί ψυγείου: +2,75%

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα, αυτές οφείλονται στις διεθνείς τιμές των εισαγόμενων ειδών, ιδιαίτερα στο μοσχάρι, λόγω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και στις ασθένειες ζώων που έπληξαν πολλές περιοχές εκτροφής στην Ελλάδα. Την εβδομάδα 49 του 2025 (1-7 Δεκεμβρίου), η τιμή παραγωγού του Βόειου Κρέατος για νεαρό αρσενικό ζώο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αυξηθεί κατά 27,82% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2024, ενώ η τάση παραμένει ανοδική.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com