Ενημέρωση με ένα κλικ

Ακρίβεια στο κρέας: Ραγδαίες ανατιμήσεις πλήττουν τα νοικοκυριά

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός είναι οριακά αυξημένος, οι τιμές στα νωπά κρέατα εκτοξεύονται, φτάνοντας στο 10,6% ετησίως, με το μοσχάρι να αγγίζει τα 16 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές στο νωπό κρέας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ασκώντας σημαντική πίεση στα νοικοκυριά, καθώς πρόκειται για ένα από τα βασικά αγαθά της καθημερινής διατροφής. Παρότι ο γενικός πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε μια οριακή αύξηση τον Οκτώβριο (από 1,9% τον Σεπτέμβριο σε 2%), ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν στο 2,4%, στις κατηγορίες των νωπών κρεάτων ο ρυθμός αύξησης είναι πολλαπλάσιος.

Σε ετήσια βάση, οι ανατιμήσεις στα κρέατα αγγίζουν το 10,6%. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις: το μοσχάρι σημείωσε αύξηση 5,3%, το χοιρινό 1,6% και το αρνί/κατσίκι 3,4%.

Ιδιαίτερα στο μοσχάρι, οι αυξήσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, εξηγεί στο Ertnews ότι αυτό οφείλεται στις πολιτικές της ΕΕ που περιορίζουν την παραγωγή. Η μέση τιμή για άπαχο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκκαλο έχει ξεπεράσει τα 16 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, παρατηρείται άνοδος και στις τιμές των αιγοπρόβειων. Ο κ. Κεσίδης έκανε λόγο για εκτεταμένες ελληνοποιήσεις, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων και εν μέσω κρουσμάτων ευλογιάς που πλήττουν τη χώρα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το Πάσχα του 2025, πάνω από 200.000 αμνοερίφια από τη Ρουμανία διατέθηκαν στην αγορά και πωλήθηκαν ως ελληνικά, όχι από τα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, τον Οκτώβριο του 2025, τα φρέσκα κρέατα στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν αύξηση 10,54% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024. Οι ανατιμήσεις αποδίδονται στις διεθνείς τιμές των εισαγόμενων ειδών, κυρίως του μοσχαριού λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και σε ασθένειες που έπληξαν ελληνικές εκτροφές, ιδίως στα αμνοερίφια.

Οι επιπτώσεις της κατάστασης επεκτείνονται και στα γαλακτοκομικά, καθώς η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αυξάνει το κόστος παραγωγής των τυροκομικών προϊόντων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2025, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 1,4%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,5% και του ΟΟΣΑ 5%. Ωστόσο, η ακρίβεια παραμένει ένα διεθνές, πολυπαραγοντικό φαινόμενο, επηρεαζόμενο από περιβαλλοντικούς κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες παραγωγής, ιδιαίτερα στο βοδινό κρέας.

Ο συνολικός πληθωρισμός στο 1,9% περιλαμβάνει «συνεισφορά» τροφίμων μόλις 0,3%. Πηγές του ΥΠΑΝ τονίζουν ότι κάθε αύξηση, μικρή ή μεγάλη, επιβαρύνει το νοικοκυριό, ειδικά σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους ζωής σε μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως λόγω των ενοικίων, πιέζοντας ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι θετική, το ουσιαστικό ζητούμενο είναι να γίνει αισθητή από τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Αυτό απαιτεί τη συνέχιση πολιτικών που συγκρατούν το κόστος ζωής και ενισχύουν τον ανταγωνισμό, ώστε τα οφέλη να φτάσουν στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, έρευνα της Metron Analysis για την ΟΕΦΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταγράφει ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το 71% των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρει ότι το 76% θεωρεί πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 70% των νέων δηλώνει ότι δεν προχωρά στη δημιουργία οικογένειας λόγω οικονομικών δυσκολιών. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια κοινωνία που δοκιμάζεται από το υψηλό κόστος ζωής και αναζητά άμεσες λύσεις, με το δημογραφικό να αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα εθνικής σημασίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com