Ενημέρωση με ένα κλικ

«Τσουνάμι» ελέγχων από τους «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας, «Καμπάνες» 2,7 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο

Ποιες παραβάσεις εντόπισαν οι ελεγκτές στο… καλοκαιρινό «σαφάρι» που πραγματοποιούν σε χώρους εργασίας.

Την πάταξη της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας έχει βάλει στόχο το υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας μπαράζ ελέγχων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου παραδοσιακά παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Ενόψει του δεκαπενταύγουστου, οι περίπου 650 ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται να εξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα, επιχειρώντας να εντοπίσουν τους επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες. Φυσικά, το «τσουνάμι» των προστίμων ξεκίνησε ήδη από την έναρξη της σεζόν, καθώς τον περασμένο Ιούνιο οι «Ράμπο» της Επιθεώρησης πραγματοποίησαν 5.986 σαρωτικούς ελέγχους, επιβάλλοντας «καμπάνες» 2.691.077 ευρώ.

Τουρισμός: Η σεζόν ξεκινά με 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε εστίαση και ξενοδοχεία | Real Voice 99.5 | Το Αληθινό Ραδιόφωνο

Βροχή τα πρόστιμα για τους πίνακες προσωπικού

Οι αρχές επέβαλλαν μόλις 53 πρόστιμα για «μαύρη» εργασία, επιβάλλοντας χρηματικές ποινές ύψους 567.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το είδος παράβασης που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό προστίμων έχει να κάνει με τους πίνακες προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι ο εκάστοτε εργοδότες οφείλει να αναρτήσει σε εμφανές σημείο του χώρου εργασίας, προσιτό στους εργαζόμενους, τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας χωρίς τη στήλη των καταβαλλόμενων αποδοχών, προφυλασσόμενο κατάλληλα από τυχόν φθορές. Κι όμως, τον Ιούνιο 178 επιχειρήσεις αμέλησαν να αναρτήσουν τους προβλεπόμενους πίνακες, γεγονός που οδήγησε σε επιβολή προστίμων ύψους 428.000 ευρώ!

Σε 265.740 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που θα πληρώσουν 75 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν δεδουλευμένα, επιδόματα εορτών και λοιπές αποδοχές, ενώ 75 εργοδότες που αρνήθηκαν την είσοδο των ελεγκτών στους χώρους δουλειάς, δεν επέτρεψαν την πρόσβαση τους σε στοιχεία ή παρείχαν ανακριβή στοιχεία θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας 189.320 ευρώ!

Ακόμη, οι ελεγκτές έκοψαν 47 πρόστιμα ύψους 74.100 ευρώ για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τα χρονικά όρια λειτουργίας των επιχειρήσεων, την εργασία των εργαζόμενων, την εβδομαδιαία ανάπαυση τους και τις αργίες.

flash.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει