Ενημέρωση με ένα κλικ

Πόθεν έσχες: Η αλλαγή με τα ανήλικα τέκνα

Η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι να περιληφθεί από τους υπόχρεους και η περιουσιακή κατάσταση από τα ανήλικα τέκνα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής, φέρνει ριζική αλλαγή στη διαδικασία αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης στη δήλωση πόθεν έσχες.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η οριστικοποίηση του πλαισίου, ώστε για πρώτη φορά στις επόμενες δηλώσεις να περιληφθεί από τους υπόχρεους και η περιουσιακή κατάσταση από τα ανήλικα τέκνα

Πόθεν έσχες: Τι αλλάζει για τα ανήλικα τέκνα | Alfavita Η βασική στόχευση είναι να γίνει η διαδικασία πιο φιλική για τους υπόχρεους. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο κύριες παρεμβάσεις:

  1. Αύξηση Διαλειτουργικότητας: Θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr. Με την αύξηση των φορέων που διαλειτουργούν, αναμένεται να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η ανταλλαγή δεδομένων, μειώνοντας τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτούνται από τους υπόχρεους για τη συμπλήρωση της δήλωσης.
  2. Αυτόματη Συμπλήρωση Πεδίων: Θα αυξηθούν τα πεδία των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα χρειάζεται να καταχωρούν λιγότερες πληροφορίες χειροκίνητα, καθώς πολλές από αυτές θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων των διαλειτουργούντων φορέων.

Η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο αφορά την οριστικοποίηση του πλαισίου, ώστε για πρώτη φορά στις επόμενες δηλώσεις να περιλαμβάνεται και η περιουσιακή κατάσταση των ανήλικων τέκνων των υπόχρεων. Αυτή η προσθήκη εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διαφάνειας και της πληρέστερης καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως αναφέρει η Real News, και αποτελεί μια προσπάθεια του υπουργείου να εκσυγχρονίσει και να απλοποιήσει τη διαδικασία δήλωσης πόθεν έσχες, καθιστώντας την πιο διαφανή και λιγότερο χρονοβόρα.

Οι νέες ρυθμίσεις για τα ανήλικα τέκνα είναι σε δύο επίπεδα:

  • Το πρώτο αφορά τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση κάθε συμβολαιογραφικής πράξης που σχετίζεται με μεταβίβαση περιουσίας προς ανήλικο τέκνο.
  • Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλλουν, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, από ή προς σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή ανήλικο τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, δικαίωμα ή αποδοχή κληρονομιάς.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει