Νέο επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές και το ποσό χρημάτων
Νέο επίδομα ανεργίας: Μεταρρυθμίσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση των μεγεθών στην απασχόληση, τη στήριξη των συνταξιούχων, την τηλεργασία και τη μείωση της ανεργίας.
Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, η βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων και η ένταξη ομάδων, που για διάφορους λόγους μένουν εκτός αγοράς εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να ιδωθούν ξεχωριστά από τις αλλαγές που κυοφορούνται και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας έγινε ενημέρωση κι επισκόπηση των σχετικών θεμάτων σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και σύνδεση της αγοράς εργασίας με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη υπάρχουν προγράμματα που βοηθούν στη μοριοδότηση για ένταξη σε διάφορους κλάδους στο Δημόσιο, σε συνεργασία και με τα Πανεπιστήμια αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς κατάρτισης κ.ά.
- Επίδομα ανεργίας: Αλλαγή του τρόπου απόδοσης του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας δινόταν όλα τα χρόνια σε ισόποσες δόσεις. Τώρα σχεδιάζεται να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο ο εργαζόμενος να παίρνει μεγαλύτερο ποσό και μετά την παρέλευσή του να μειώνεται. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα), δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509 ευρώ για ένα τρίμηνο, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού. Όμως, το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει ο άνεργος θα είναι το ίδιο. Στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 3 ετών σχεδιάζεται να δίνεται και έξτρα επίδομα, το οποίο θα είναι ανάλογο των ετών εργασίας και του μισθού τους. Πιο αυστηρά κριτήρια θα προβλέπονται για όσους λαμβάνουν εποχικό επίδομα από τον τουρισμό με στόχο τη συνέχιση της απασχόλησης.
- Στήριξη συνταξιούχων: Μέσω του επιδόματος από την Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Θα προηγηθούν όσοι έχουν ταλαιπωρηθεί με την προσωπική διαφορά και στη συνέχεια κλιμακωτά για τους συνταξιούχους. Το πακέτο αυτό θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο 2024 κι εκτιμάται νωρίτερα από το εορταστικό δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων. Τα χρήματα αυτά αναμένεται πως θα ανακουφίσουν αρχικά περίπου 650.000 συνταξιούχους και τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν πιθανότατα κλιμακωτά, όπως έγινε και πέρυσι. Πάντως, στο θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμη. Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των κρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα 170.000 συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, κερδίζοντας συμπληρωματικό εισόδημα και διεκδικώντας προσαύξηση σύνταξης όταν διακόψουν την απασχόλησή τους
- Βελτίωση απασχόλησης: Πρόσθετα κίνητρα για να βελτιωθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, των νέων και των Ατόμων με Αναπηρία. Οι γυναίκες με τα τωρινά δεδομένα παίρνουν και χαμηλές συντάξεις γιατί διαπιστώνεται πως βγαίνουν από την αγορά εργασίας για να μεγαλώσουν παιδιά, να περιθάλψουν ηλικιωμένους κ.ά. , με αποτέλεσμα να παίρνουν χαμηλή ανταποδοτική σύνταξη. Σ΄αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η βελτίωση των όρων τηλεργασίας.
- Καταπολέμηση μαύρης εργασίας – παραοικονομίας: Με την επέκταση του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τα συστήματα POS και IRIS την ένταξη των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, που ήδη φέρνει ζεστά στα ταμεία του κράτους κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί χρόνιο βραχνά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους αλλά επείγουν και οι αλλαγές για το τεκμαρτό εισόδημα, που ήδη έχουν δημιουργήσει ορισμένες στρεβλώσεις στην αγορά. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί κίνητρο ώστε να μην κλείσουν τα μπλοκάκια άνθρωποι που έχουν ένα χαμηλό συμπληρωματικό εισόδημα και να πληρώνονται με μαύρα κι είναι ένα μέτρο, που το περιμένει η αγορά.