Ενημέρωση με ένα κλικ

Συνεχίζεται το sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης – Πάνω από το 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Πάνω από το 5% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2017 διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας το sell-off που συνεχίζει να πλήττει τα ομόλογα διεθνώς, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, υστέρα από το “τσουνάμι” νομισματικής σύσφιξης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και εν αναμονή της νέας επιθετικής αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 6 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το yield στο ελληνικό 10ετές αγγίζει το 5,05% καταγράφοντας αύξηση 3,4%, με το spread να κινείται στις 268 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το “μυστικό όπλο” του over hedging ή pre-hedging
Όπως είναι προφανές, οι τρέχουσες συνθήκες βάζουν “απαγορευτικό” στην όποια σκέψη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι αρκετοί διεθνείς οίκοι είχαν προβλέψει μία τέτοια κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να περιμένει δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και κοντά στα 39 δισ. ευρώ, οπότε η “συγκράτηση” της προσφοράς ομολόγων που επιβάλουν οι συνθήκες είναι κάτι που αντέχει να κάνει η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει και ένα “μυστικό όπλο”, όπως το χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές, που είναι το over hedging ή pre-hedging που έχει προνοήσει να κάνει ο ΟΔΔΗΧ, για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που το έκανε πολύ πριν η ΕΚΤ πραγματοποιήσει την επιθετική στροφή της.

Ουσιαστικά ο Οργανισμός έχει ανοίξει μεγαλύτερες θέσεις σε swaps επιτοκίων από όσες θα χρειαζόταν, και αυτό διατηρεί χαμηλά τις δαπάνες ενώ παράλληλα επιτρέπει – σε περίπτωση που χρειαστεί – να βγει η Ελλάδα στις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Σε συνδυασμό με “μαξιλάρι” ρευστότητας, το οποίο στα τέλη του έτους εκτιμάται στα 25-30 δισ. ευρώ, αυτό το “όπλο” εξασφαλίζει μία περίοδο ασφάλειας στην Ελλάδα η οποία φτάνει τα τέσσερα με πέντε χρόνια, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

 

Πηγή: capital.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει