Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα μέτρα στήριξης στο τραπέζι – Έρχονται ανακοινώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο

Με την Ε.Ε. να παίζει καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιστρατεύουν ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά.

Δεδομένο είναι πως δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν πλήρως οι κραδασμοί στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο στόχος είναι να περιοριστεί σε ένα βαθμό το κύμα των αυξήσεων. Το ενεργειακό αποτελεί άλλωστε το υπ/αριθμόν ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, καθώς το 2023 η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

1.Κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ρεύμα. Ένα νέο μοντέλο θα μπει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο και θα προβλέπει διαφορετικές «ταχύτητες». Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία θα αφορά στις χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι τις 500 κιλοβατώρες το μήνα) και δικαιούται την μεγαλύτερη επιδότηση.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις μεσαίες καταναλώσεις (από 500 έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα) και θα δίνεται ένα τμήμα της επιδότησης. Η τρίτη κατηγορία αφορά τις υψηλότερες κατηγορίες και θα έχει μικρότερη επιδότηση.

Με το νέο σχέδιο, «bonus» θα δίνεται σε όσους έχουν μείωση κατανάλωσης κατά 15%, οι οποίοι αναμένεται να «μεταφέρονται» σε άλλη κατηγορία (για παράδειγμα από την μεσαία στη χαμηλή). Να σημειωθεί πως σήμερα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» από τις εταιρείες για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον επόμενο μήνα.

Το ακριβές ποσό της επιδότησης σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες μένει να ανακοινωθεί. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το τελικό κόστος για τον καταναλωτή (μετά τα μέτρα) θα είναι κοντά στα 17 με 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

2. Επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο. Στα .. πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι περίπου 750.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλέγμα των παρεμβάσεων για το φυσικό αέριο θα είναι οριζόντιο και δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα καλυφθεί το σύνολο των ανατιμήσεων καθώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια (με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα καλυφθεί περίπου το 60% των αυξήσεων).

3.Επιβολή πλαφόν στα περιθώριο κέρδους στα καυσόξυλα και στο πέλετ, καθώς παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις

Στο οικονομικό επιτελείο τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, καθώς αναζητείται πρόσθετος χώρος για να διευρυνθεί το πλέγμα στήριξης. Στόχος είναι να μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα σε δόσεις, καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί από τώρα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το χειμώνα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί και δεν θα μείνουν τα νοικοκυριά απροστάτευτα απέναντι στην ενεργειακή βαρυχειμωνιά. Ωστόσο παράλληλα επισημαίνεται πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις θα είναι κοστολογημένες, ώστε να μην αναβιώσουν δυσάρεστες μνήμες απο τη μνημονιακή περίοδο. Πηγή: athensmagazine

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει