Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Όλες οι αλλαγές για ρυθμίσεις και διαγραφή χρεών

Αλλάζουν από το φθινόπωρο τα δεδομένα για τα χρέη προς το ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας και θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του φθινοπώρου (πιθανότατα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου) οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από 12 θα γίνουν 24 και παράλληλα η 20ετής παραγραφή των χρεών θα γίνει 10ετής, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που επιβλήθηκε στις αμοιβές τους το 2011, στο πλαίσιο των του πρώτου μνημονίου.

Αυξάνονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης
Ειδικότερα, η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, η οποία ακολουθεί το μοντέλο της ρύθμισης της ΑΑΔΕ, σε 24 δόσεις, αντί για 12 που ισχύει σήμερα, θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΚΕΑΟ με νέα χρέη.

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει και περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα ρύθμιση εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο.

Παραγραφή χρεών
Επιπλέον με διάταξη του νομοσχεδίου θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, στα 10 έτη. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός.

Η νέα ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» έννοια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Καθώς βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαδικασία καταλογισμού οφειλών και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η νέα διάταξη θέτει επίσης τη 10ετία ως χρονικό διάστημα έναρξης της παραγραφής, από την ώρα που φθάνει ένα χρέος στο Κέντρο έως ότου αυτό γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη και κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.

Με τη δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών, στην πράξη το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που εκκρεμούν από το 2012-2011 και πίσω.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει