Ενημέρωση με ένα κλικ

“Παράθυρο” για 2,5 δις ευρώ αναδρομικά από περικοπές σε δώρα και επικουρικές 

Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να προβλέπει χορήγηση αναδρομικών μόνο σε όσους ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των αναδρομικών σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους.

Με τα σημερινά δεδομένα οι δικαιούχοι αναδρομικών ανέρχονται σε 350.000 συνταξιούχους. Οι συγκεκριμένοι δικαιούνται αναδρομικά δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας) και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που αφορούν το  ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Ωστόσο, θέλοντας να αναθερμάνει το εισόδημα των συνταξιούχων, το οποίο ροκανίζεται κυρίως λόγω της ακρίβειας, έχει βάλει στο τραπέζι ένα σχέδιο που προβλέπει την ένταξη του συνόλου των συνταξιούχων στην πίτα των αναδρομικών. Δηλαδή και εκείνων που δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τις περικοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος με τον οποίο δόθηκαν τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις, αποσβένοντας – με τον τρόπο αυτό – τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.  

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε περίπτωση που συμπεριληφθούν στις πληρωμές και οι περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι που είχαν  απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών, τότε το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα εκτροχιαστεί. Κι αυτό, γιατί σε αυτό το ενδεχόμενο τα διεκδικούμενα ποσά αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (περίπου 1,4 δισ. ευρώ καθαρά ποσά για τον κρατικό προϋπολογισμό).

Με αυτά τα δεδομένα το βασικότερο σενάριο που εξετάζεται, εφόσον αποφασιστεί η καταβολή των αναδρομικών σε περισσότερους δικαιούχους, είναι να καταβληθούν υπό την μορφή δόσεων από τις αρχές του επόμενου έτους. Φυσικά σε ενδεχόμενο εκλογών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο εφάπαξ καταβολών ή «σαλαμαποίηση» των αναδρομικών, δηλαδή τμηματική πληρωμή τους (πρώτα επικουρικές και μετά δώρα). Παράλληλα, στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας διακινείται και το σενάριο να υπάρξει για το σύνολο των συνταξιούχων συμψηφισμός των αναδρομικών με την αρνητική προσωπική διαφορά ή με τις οριζόντιες αυξήσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2023.

Εν τω μεταξύ οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν «κλειδώσει» τα αναδρομικα βρίσκονται στην αναμονή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για την πληρωμή. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η καταβολή είναι λογικό να καθυστερεί, καθώς ένα τέτοιο δημοσιονομικό κόστος απαιτεί κεντρική πολιτική απόφαση που θα διέπει τόσο τον χρόνο καταβολής όσο και τον τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι λάβουν αναδρομικά θα λάβουν μικτά ποσά, καθώς οι δικαιούχοι θα υποστούν τουλάχιστον 20% φορολογία σε αυτά.

Σε ο,τι αφορά τη διανομή της πίτας των αναδρομικών, οι συνταξιούχοι του δημοσίου δικαιούνται πακέτο από 1.100 μέχρι 2.900 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ 680 μέχρι 1.900 ευρώ, οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων, δηλαδή ΔΕΚΟ-Τραπεζών από 916 μέχρι 3.300 ευρώ, οι συνταξιούχοι εμπορουπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) από 830 μέχρι 2650 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ από 589 μέχρι 2.350 ευρώ και τέλος, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν έως 645 ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει