Ενημέρωση με ένα κλικ

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της

Μέσα στο 2020 θα γίνουν οι αλλαγές -Στόχος είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό ωράριο εργασίας, ενώ η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν δηλαδή από 50 εργαζόμενους και πάνω και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 για όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτά τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου και αφορά την αναμόρφωση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το «ΕΡΓΑΝΗ II».

Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος.

Η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ II. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει